TÉMA

Oblastní nemocnice Příbram

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Spory lékařů se státem kvůli přesčasům pokračují. Ani po jednání s ministry nechtějí výpovědi stáhnout

Ani po pátečním jednání se zástupci vlády nebudou lékaři stahovat výpovědi z přesčasů. Přes šest tisíc z nich je chce přestat sloužit od prosince, pokud kabinet nezlepší jejich pracovní podmínky. Ministři práce a zdravotnictví odpoledne oznámili, že vyhoví požadavku lékařů na snížení zákonného limitu přesčasových hodin, které mohou vykonávat, a umožní jim legálně odpracovat čtyřiadvacetihodinové směny. Na způsobu odměňování se ale strany neshodly. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slíbil 6,8 miliardy navíc na platy lékařů, ti však chtějí přidat v základu.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 22:56|

Češi řeší energetickou krizi po svém. Nakupují teplé oblečení i vlnu

Někteří lidé se obávají aktuální topné sezony a hledají způsoby, jak ušetřit. Kabinet už vyzval domácnosti k úsporám například snížením teploty v domech. Odráží se to už na zvýšeném prodeji teplého oblečení nebo pletacích pomůcek. Kvůli vysokým cenám energií se zároveň některé sportovní kluby obávají o svou existenci.
19. 9. 2022|

Nemocnice kvůli covidu omezují návštěvy, plošná opatření ministerstvo neplánuje

Zdravotníci v posledních sedmi dnech odhalili 22 715 pozitivních odběrů na covid. V porovnání s předcházejícím týdnem je to zhruba o tři tisíce víc. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je ale aktuální vlna na vrcholu a čísla by měla brzy začít klesat. A to i v nemocnicích, kde se teď s koronavirem léčí přes tisíc lidí. Některá zařízení kvůli epidemické situaci už omezila návštěvy nebo nařídila nošení respirátorů.
29. 7. 2022|

Odložené operace a dlouhé čekací doby. Část nemocnic zatím nedokázala plně obnovit neakutní péči

Už zhruba tři měsíce mohou nemocnice provádět plánované operace. K běžnému režimu se ale po jarním útlumu koronavirové epidemie vrátila jen část z nich. Česká televize oslovila třicítku zařízení v celém Česku a zhruba polovina dosud neakutní péči plně neobnovila.
5. 7. 2021|