TÉMA

Evropská společenství

Emisní normy Euro vládnou silnicím od roku 1992. Ve srovnání s Amerikou a Čínou jsou měkčí

Emisní norma Euro 7 je definitivně schválena. Jsou to evropská pravidla, která se týkají emisí osobních vozů, pro nákladní auta a autobusy platí jiné normy, a jak název napovídá, je to sedmá (ve skutečnosti spíše osmá) verze – sedmé (či osmé) zpřísnění. Počátky přípravy pravidel pro emise, se nesly prakticky v celospolečenské shodě, že je potřeba s tím, co čoudí z výfuků, něco udělat. Postupně ale vyvolávaly nové verze čím dál větší odpor a u „sedmičky“ nakonec prošla podstatně mírnější varianta oproti tomu, s čím původně přišla Evropská komise.
13. 3. 2024|

30 let zpět: Vstup do Evropy musíme zvládnout daleko dříve než za deset let, řekl Klaus

Nově jmenovaný premiér české vlády Václav Klaus hovořil po návratu z Anglie o svých jednáních s britským premiérem Johnem Majorem. Mimo jiné konstatoval, že po úvodním šoku vyvolaném tuzemským povolebním vývojem Západ připustil, že případný rozpad Československa je interní záležitostí jeho občanů. Klaus mluvil také o vstupu do Evropského společenství.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 7. 2022|

30 let zpět: Uzavření smlouvy o Evropské unii

Dvanáct členských států Evropských společenství podepsalo Smlouvu o Evropské unii čili Maastrichtskou smlouvu. Dohoda postulovala zásadní mechanismy prohlubování integrace v hospodářské, politické i měnové oblasti, a byla tak důležitým mezníkem na cestě k vytvoření Evropské unie v té podobě, jak ji známe dnes.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 2. 2022|

30 let zpět: První schůze ministrů práce a sociálních věcí Visegrádské trojky

Ve Varšavě se poprvé sešli ministři práce a sociálních věcí Visegrádské trojky. Ministři Polska, Maďarska a Československa se formou dopisu obrátili na Evropská společenství, kde žádali o vzájemnou spolupráci. Hlavní důvody k vytvoření dohody vysvětluje zástupce ČSFR Petr Miller.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 9. 2021|

30 let zpět: Československo navštívil italský prezident Francesco Cossiga

Prezident Václav Havel zhodnotil význam historicky první návštěvy italské hlavy státu v Československu. Ocenil podporu, které se ČSFR od Itálie dostávalo v úsilí o integraci do evropských struktur.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 7. 2021|