TÉMA

Náhradní výživné

Rodičovský příspěvek asi vzroste o 50 tisíc, poslanci schválili i on-line žádosti o důchod

Rodičovský příspěvek se patrně zvýší od ledna o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun, novelu v úvodním kole podpořila sněmovna. Růst se bude týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Opoziční ANO a SPD prosazují vzhledem k míře inflace razantnější růst dávky až na 400 tisíc korun. Prvním čtením prošla i novela, která zkracuje dobu pro oddlužení.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 22:57|

Na prodloužení náhradního výživného se našla shoda

Už více než dva roky funguje v Česku takzvané náhradní výživné. Tuto dávku stát dává samoživitelům, kteří od druhého rodiče nedostávají alimenty. Následně je sám stát po neplatičích vymáhá. Čerpání dávky může teď trvat maximálně dva roky, vláda však chce nyní délku pomoci zdvojnásobit. A opozice souhlasí.
23. 7. 2023|

Rodičovský příspěvek se zvýší o padesát tisíc, shodla se vláda. Doba jeho čerpání se zkrátí na tři roky

Od 1. ledna příštího roku by měl být zvýšen rodičovský příspěvek, zároveň se ze čtyř na tři roky zkrátí doba jeho čerpání. O výsledku středečního jednání koaličního kabinetu informoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V plánu je navýšení příspěvku o padesát tisíc na 350 tisíc korun. Novelu nyní posoudí sněmovna. Současně kabinet schválil návrh, aby náhradní výživné stát mohl dětem neplatičů místo nejvýš dvou let vyplácet až čtyři roky.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 22:55|

O náhradní výživné zažádalo během roku přes deset tisíc rodičů, část odradila složitá procedura

Úřady práce vyplatily za první rok fungování takzvaného náhradního výživného přes 107 milionů korun. Průměrná měsíční dávka na jedno dítě činila osmnáct set. Stát poskytuje dávku za rodiče, kteří neplatí alimenty, a peníze pak po nich vymáhá. Podmínkou pro přiznání náhradního výživného je, že výši alimentů schválil soud a rodič sám zahájil proces vymáhání. Právě složité podmínky však část rodičů samoživitelů od podání žádosti odradí.
5. 7. 2022|

O náhradní výživné požádalo už téměř sedm tisíc lidí, většina úspěšně

Už půl roku stát proplácí náhradní výživné za neplatiče. Většině žadatelů úřady vyhověly a poslaly jim dohromady přes 36 milionů. Konkrétní částky se nejčastěji pohybují mezi dvěma a půl a třemi tisíci měsíčně. Na dávku mají nárok nejen lidé, kterým bývalý partner neposílá alimenty.
2. 1. 2022|

Stát poprvé zastoupil neplatiče. O náhradní výživné v červenci zažádalo osmnáct set rodin

Úřady práce dostaly v červenci 1821 žádostí o náhradní výživné. Alimenty od státu za neplatiče přiznaly zatím zhruba polovině žadatelů a žadatelek. Celkem za první měsíc od zavedení vyplatily 1,83 milionu korun. Podle úřadu práce a ministerstva práce zájem o podporu zatím naplňuje očekávání. Počítalo se s tím, že by ročně mohlo dorazit kolem čtyřiadvaceti tisíc žádostí, tedy dva tisíce měsíčně.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 20:01|

Stát poskytne dětem, jejichž rodič neplatí alimenty, tři tisíce korun. O náhradní výživné lze už požádat

Úřady práce přijímají od začátku července žádosti o náhradní výživné. Tedy peníze, které uhradí stát dětem, jejichž rodič neplatí alimenty. Stát jim poskytne až tři tisíce korun měsíčně. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) jsou děti dlužníků znevýhodněné, chybí jim peníze na letní tábory, kroužky i na školní obědy. Resort věří, že novinka celkově zlepší vymáhání alimentů.
6. 7. 2021|

Stát přijímá žádosti o náhradní výživné. Bude místo neplatičů přispívat maximálně 3000 korunami měsíčně

Úřady práce začaly od počátku července vyřizovat náhradní výživné, tedy peníze, které uhradí stát dětem, jejichž rodič neplatí alimenty. Vyplácet bude až 3000 korun měsíčně. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) při představení nové dávky řekla, že považuje za ostudu, že dosud taková náhrada výživného v Česku nebyla. Doufá, že novinka zlepší vymáhání alimentů v zemi a příští vláda ji bude dál vylepšovat.
1. 7. 2021|