TÉMA

Přezkoumání

Spor o noční vjezd do centra Prahy pokračuje. Magistrát ho zrušil, podle radnice to neplatí hned

Pražský magistrát v přezkumném řízení zrušil noční zákaz vjezdu do části Starého Města. Opatření nebylo náležitě odůvodněno a dopravní značení vůbec nevstoupilo v platnost, píše se v rozhodnutí odboru pozemních komunikací a drah. Značky do ulic namontovala na pokyn Prahy 1 v minulém týdnu Technická správa komunikací (TSK). Město je následně nechalo zneplatnit až do rozhodnutí v přezkumném řízení. Radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO) na Facebooku uvedl, že rozhodnutí nabude právní moci až za 15 dnů, do té doby jsou značky platné. Dodal, že začne v orgánech městské části projednávat nové opatření.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 23:12|

Registraci občanských kandidátů podle NSS provází problémy, je čas na změnu

Nejvyšší správní soud (NSS) při přezkoumávání registračního procesu občanských kandidátů pro prezidentskou volbu narazil podle členů specializovaného senátu na řadu problémů, deficitů právní úpravy a „neblahých skutečností“. Systém shromažďování padesáti tisíců podpisů a jejich ověřování je podle vyjádření soudců v podstatě neudržitelný a je čas uvažovat o jeho změně. „Když použiji okřídlené rčení, že volby jsou svátkem demokracie, tak musím říct, že příprava k této oslavě tomu vůbec neodpovídá, spíše naopak,“ řekl novinářům soudce Ivo Pospíšil.
13. 12. 2022|

O funkci prezidenta republiky se uchází jednadvacet zájemců

Na ministerstvu vnitra se přihlásilo jednadvacet uchazečů o funkci budoucího prezidenta republiky. Zájemci o funkci hlavy státu museli na resort doručit potřebné dokumenty do úterních čtyř hodin odpoledne. Vnitro nakonec započítalo i přihlášku, která přišla e-mailem, uvedla mluvčí resortu Klára Dlubalová. Před pěti lety se nominovalo dvacet uchazečů. První kolo volby se koná 13. a 14. ledna, organizace voleb bude stát zhruba 800 milionů korun.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 23:01|

Stanjura nařídil přezkoumat, zda bylo loňské prominutí DPH u plynu a elektřiny legální

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nařídil na základě vnějšího podnětu přezkoumat rozhodnutí své předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO), které se týkalo prominutí DPH u plynu a elektřiny za listopad a prosinec. Cílem přezkumu je zejména ověření zákonnosti toho, zda lze skokový nárůst cen energií v posledním čtvrtletí loňského roku objektivně vykládat jako mimořádnou událost, která je ze zákona nezbytná k vydání generálního pardonu ministra financí, vysvětlil resort.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 20:00|

O náhradní výživné požádalo už téměř sedm tisíc lidí, většina úspěšně

Už půl roku stát proplácí náhradní výživné za neplatiče. Většině žadatelů úřady vyhověly a poslaly jim dohromady přes 36 milionů. Konkrétní částky se nejčastěji pohybují mezi dvěma a půl a třemi tisíci měsíčně. Na dávku mají nárok nejen lidé, kterým bývalý partner neposílá alimenty.
2. 1. 2022|

Neprávem odsouzený Američan byl propuštěn po 43 letech. Lidé pro něj vybrali přes milion dolarů

Více než milion dolarů už lidé poslali na účet neprávem odsouzeného Kevina Stricklanda. V úterý ho soud ve státě Missouri očistil v případu vraždy tří lidí z roku 1978. Vinu po celou dobu odmítal, na své straně měl i hlavní svědkyni a některé prominentní politiky. Přesto se nového slyšení dočkal až v tomto měsíci.
27. 11. 2021|

Vězni se mohou bránit žalobami proti pokutám jako kázeňským trestům, rozhodl Ústavní soud

Vězni se mohou bránit žalobami proti pokutám, které dostanou jako kázeňské tresty, rozhodl ve čtvrtek Ústavní soud (ÚS). Dosud justice pokuty přezkoumávat nemohla. Ústavní soudci ale vyhověli návrhu Nejvyššího správního soudu (NSS) na zrušení části zákona. Věta, která vylučuje soudní přezkoumávání některých kázeňských trestů, se nově nebude vztahovat na pokuty. Nález soudce zpravodaje Vladimíra Sládečka zdůrazňuje právo na přístup k soudu.
29. 7. 2021|

Ve středu přibylo 151 nakažených, reprodukční číslo opět stouplo

Laboratoře v Česku během středy odhalily 151 nových případů nemoci covid-19. Počty nakažených začaly v mezitýdenním srovnání výrazněji narůstat tento týden. Stouplo i reprodukční číslo,  které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Aktuálně je jeho hodnota 1,2. Vyšší bylo naposledy na konci února.  Zhoršenou situací se večer bude mimořádně zabývala vláda, zrušila uznávání očkování již po první ze dvou dávek a zpřísnila pravidla pro příjezdy zahraničí. Od čtvrtka začíná platit pro cestování takzvaný evropský covidový pas.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 17:46|