TÉMA

Tornádo na jižní Moravě

Do obcí na jižní Moravě by mohly jít další peníze na opravy po tornádu. Dotace z první výzvy ale stále nemají

Dalších 858 milionů korun vyčlenilo ministerstvo pro místní rozvoj na podporu obcí na jižní Moravě, které před dvěma lety zasáhlo tornádo. Peníze mají jít tentokrát hlavně na obnovu infrastruktury. Jde o druhou výzvu, v té první bylo nejvíc peněz určených na rekonstrukce škol. Celkové škody byly po katastrofě vyčísleny na patnáct miliard korun. Živel zabil šest lidí a další dvě stovky zranil. Poničeno bylo zhruba 1200 domů.
31. 7. 2023|

Obviněný z podvodu při obnově po tornádu se dohodl se žalobcem na čtyřletém vězení

Muž, který se podle policie obohatil na obnově po předloňském tornádu na jihu Moravy, přistoupil na čtyřletý nepodmíněný trest. ČT to řekl dozorující státní zástupce Lukáš Bábík, který s obviněným uzavřel dohodu o vině a trestu. Soud o ní bude rozhodovat na konci června. Muž se podle kriminalistů nabízel jako zprostředkovatel dotace, peníze za fakturované položky ale inkasoval na svůj účet. Měl tak způsobit více než šestimilionovou škodu. Hrozilo mu až osmileté vězení.
19. 6. 2023|

Zlatý záchranářský kříž dostali policisté za pomoc tonoucímu i zdravotníci zasahující u tornáda

Za záchranu pěti tonoucích, za pomoc při tornádu na Moravě nebo za dlouhotrvající resuscitaci byli ve čtvrtek jednotlivci i profesionální týmy oceněny Zlatými záchranářskými kříži. Cenu jim předal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman. Celkem udělil devět Zlatých záchranářských křížů a dvě čestná uznání, hodnotitelé vybírali z asi sedmi desítek návrhů.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:16|

Vláda schválila balík novel. Částečně ruší silniční daň a sníží spotřební daň

Vláda ve středu schválila zrušení silniční daně pro osobní automobily, autobusy a nákladní vozy do 12 tun i povinné přimíchávání biosložky do nafty. Kabinet se také dohodl na snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,5 koruny na litr. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády také uvedl, že koalice zvažuje omezení marží prodejců pohonných hmot. Kabinet se rovněž shodl na pomoci pro firmy z oblastí zasažených tornádem, které zatím nedosáhly na žádnou podporu.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 21:58|

Hodonínská zoo se více než měsíc po tornádu znovu otevřela návštěvníkům

Zoo Hodonín, poničená tornádem, se v sobotu znovu otevřela návštěvníkům. Hlavním lákadlem jsou smetanově zbarvení lvi a jejich lvíčata.
31. 7. 2021|

Smrk není sprosté slovo, řekl Toman k situaci s kůrovcem

Červnové živly na jihu Moravy a v Ústeckém kraji způsobily zemědělcům škody ve výši 1,5 miliardy korun. Alespoň tak to vláda sečetla do konce června a tolik peněz taky vyčlenila na kompenzace. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) mluvil v pořadu Interview ČT24 o pomoci zemědělcům i boji proti kůrovci, v němž lesníkům zatím pomohlo chladné a deštivé léto.
13. 7. 2021|

Hejtman Grolich požádal premiéra Babiše o navýšení pomoci po tornádu. Chce desetinásobek

Navýšení pomoci z ministerstva pro místní rozvoj do obcí zasažených tornádem bude podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) nezbytné. Necelá půlmiliarda sice posloužila jako první rychlá podpora poškozeným, premiéra Andreje Babiše (ANO) však na čtvrtečním jednání požádal o násobky této částky.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 15:15|

Při demolici jednoho domu v Hruškách našli munici. Podle pyrotechniků není nebezpečná

Při demolici jednoho domu v tornádem zasažené oblasti se objevila munice. Podle přivolaných pyrotechniků už není nebezpečná. Jedná se o typ ze sedmdesátých let. Odvezli ji k likvidaci, evakuace nebyla nutná. Po bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku je k demolici momentálně určeno 157 domů. Na místo dorazí těžká armádní technika a další dobrovolníci. S likvidací následků by mohlo pomoci až tisíc vojáků.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 20:17|