TÉMA

Kritická rasová teorie

Bývalý prezident Obama má v rodokmenu otrokáře i otroka. USA dál řeší dědictví minulosti

Spojené státy zrušily otrokářství před téměř 160 lety, ale dodnes se s tímto dědictvím vyrovnávají. Například potomci otroků si stěžují na systematické znevýhodňování a někteří mluví o nutnosti odškodnění. Agentura Reuters prozkoumala rodokmeny amerických elit. Zjistila, že rodiny téměř pětiny současných členů Kongresu vlastnily otroky. Stejně jsou na tom i všichni žijící prezidenti kromě jediného, Donalda Trumpa. Jeho předci přišli do Ameriky z Německa a Skotska až po zrušení otroctví.
29. 6. 2023|

V USA se přou o výuku dějin Afroameričanů

Spojené státy stále víc rozděluje pohled na to, jak má vypadat výuka o dějinách Afroameričanů, a to zvlášť ve vztahu k otroctví, segregaci a diskriminaci. Zatímco převážně demokratické státy vyžadují ve školách povinně lekce o dějinách obyvatel jiné než bílé barvy pleti, republikánští guvernéři volí jiný přístup. Chtějí omezit témata, o nichž by vyučující měli mluvit.
27. 2. 2023|

„Výchovu, ne indoktrinaci.“ V americkém školství se vede spor o přístup k dějinám a rasismu

Mělo to být rutinní jednání na závěr školního roku. Místo toho se zasedání okresní školní rady v Loudoun County ve státě Virginie minulé úterý zvrhlo ve vřavu, která skončila zásahem policie. Důvodem byly protesty rodičů, kteří místní školy obviňují z „indoktrinace“ dětí prostřednictvím takzvané kritické rasové teorie. Šlo přitom o projev širšího konfliktu, který se aktuálně odehrává napříč Spojenými státy a mobilizuje zdejší konzervativní tábor, popsala v reportáži agentura Reuters.
29. 6. 2021|