TÉMA

Valérie Pécresseová

V prvním kole francouzských voleb zvítězil Macron, s Le Penovou míří do druhého

Výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Francii potvrzují, že v kole druhém se 24. dubna zopakuje duel mezi centristou Emmanuelem Macronem a vůdkyní krajní pravice Marine Le Penovou. Současný prezident Macron získal po sečtení všech hlasů podle deníku Le Monde 27,84 procenta hlasů, zatímco Le Penová 23,15 procenta. V těsném závěsu třetí je představitel krajní levice Jean-Luc Mélenchon s 21,95 procenta, ostatní kandidáti mají jednociferné zisky.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 20:38|

Francouzi vybírají prezidenta. Macron i Le Penová podle průzkumů postupují do druhého kola

Úderem osmé večerní se volební místnosti ve Francii uzavřely a začalo sčítání hlasů. Podle průběžně aktualizované projekce francouzských agentur pro průzkum veřejného mínění zvítězil v prvním kole současný prezident Emmanuel Macron s 28,5 procenta hlasů a na druhém místě skončila kandidátka krajní pravice Marine Le Penová s 23,4 procenta. Oba by tak postoupili do druhého kola, které se koná za čtrnáct dní. Lídr levice Jean-Luc Mélenchon by podle projekce skočil třetí se ziskem zhruba dvaceti procent. Vyrovnanější výsledky ale naznačil exit poll belgické zpravodajské společnosti RTBF zveřejněný o dvě hodiny dříve. Dle oficiálních průběžných výsledků vedl před půlnocí po sečtení osmatřiceti milionu volebních lístků Macron s 27,4 procenta hlasů, druhá Le Penová má 25,54 procenta.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 23:04|

Nemastná kampaň může zamíchat výsledkem francouzských voleb. Klíč je v účasti

Francouzi volí prezidenta. Favoritem je obhájce mandátu Emmanuel Macron pevně usazený v politickém středu. Jeho nejvážnějšími vyzyvateli jsou zástupci radikální pravice Marine Le Penová a Éric Zemmour a radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Dvouciferné preference má i kandidátka tradiční pravice Valérie Pécresseová. Po mdlé kampani ovlivněné pandemií a válkou se očekává malá účast. A ta by mohla posílit radikálnější hlasy i oslabit prezidentskou pozici.
10. 4. 2022|

Le Penová stahuje před nedělními volbami Macronův náskok, kampani dominují ekonomická témata

Francouzi půjdou v neděli k prvnímu kolu prezidentských voleb. Favoritem je stále Emmanuel Macron, jeho náskok ale stahuje krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová, která má pořád největší šanci postoupit do druhého kola. V něm by podle aktuálních průzkumů prohrála jen o pět procentních bodů. Kampaň před volbami ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, do popředí se dostaly sociální otázky.
5. 4. 2022|

Politici ve Francii se rozhodují o podpoře prezidentských kandidátů. Někteří chtějí anonymní vyjádření

Do francouzských prezidentských voleb zbývají dva měsíce. Kandidáti se nyní snaží získat pět stovek podpisů místních politiků potřebných k tomu, aby se boje o úřad mohli vůbec zúčastnit. Jistotu má zatím jen současná hlava státu Emmanuel Macron a podmínku zřejmě brzy splní i kandidátka republikánů Valérie Pécresseová. Zatím jen několik desítek podpisů získala Marine Le Penová. Čas má do čtvrtého března.
5. 2. 2022|

Za čtyři měsíce budou ve Francii prezidentské volby. Na Macrona se dotahuje Pécresseová

Přesně za čtyři měsíce se bude konat první kolo francouzských prezidentských voleb. Všichni významní kandidáti už zveřejnili, že se o úřad budou ucházet. Výjimkou je nynější prezident Emmanuel Macron, u nějž se ale obhajoba mandátu předpokládá. Průzkumy naznačují, že volby mohou být vyrovnanější, než se původně očekávalo. Vítězství Macrona není zcela jisté.
10. 12. 2021|

Republikánské primárky vyhrála ve Francii Valérie Pécresseová

Primárky francouzské pravicové strany Republikáni (LR) vyhrála s drtivou převahou šéfka pařížského regionu Valérie Pécresseová. V sobotním druhém kole porazila šéfa regionální rady departementu Alpes-Maritimes na francouzské riviéře Érika Ciottiho poměrem 60,9 ku 39 procentům hlasů. Ciotti vítězné kolegyni ihned poblahopřál a slíbil podporu v nadcházejících prezidentských volbách.
4. 12. 2021Aktualizováno4. 12. 2021, 16:55|

Betrand se natahuje po Elysejském paláci. Regionální volby ve Francii předestřely favority těch prezidentských, píše tisk

Ve Francii se během neděle konalo druhé kolo voleb vedení regionů a departementů, jeho výsledky ale na místní úrovni v podstatě nic nezměnily. V pondělí to konstatovala francouzská média. Dosavadní šéfové obhájili své posty ve všech třinácti regionech metropolitní Francie, z toho sedm jich mají pravicoví Republikáni (LR) a jejich spojenečtí socialisté (PS), kteří obhájili pět pozic. V jedné oblasti je také široká koalice. Volby podle francouzského tisku posloužily jako předkolo prezidentských voleb, jež se mají odehrát v dubnu 2022. Svým výrazným úspěchem ve druhém kole totiž zaujali zejména Valérie Pécresseová a Xavier Bertrand.
28. 6. 2021|