TÉMA

Marek Košut

Obcím chybí krizové plány, lidé musí podle americké lektorky vědět, co mají při tornádu dělat

V jihomoravských obcích zasažených loňským tornádem se konají různé připomínkové akce. V Moravské Nové vsi uspořádali seminář Jak přežít tornádo s odbornou lektorkou z USA Cecilií Rokusek, kterou nepřipravenost obcí a lidí na tornádo překvapila. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce zavést pro starosty obcí povinnost absolvovat krizové bezpečnostní školení. Zároveň chce zřídit centra bezpečnosti, kde by se mládež i dospělí učili, jak postupovat v krizových situacích.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 23:21|

Na opravu až třetiny domů po tornádu chybí materiál a řemeslníci. Pomáhají i profesní cechy

Odhadem pětina až třetina domů v tornádem zasažených Mikulčicích podle starostky obce ještě není zcela zajištěna proti dešti. Podobná situace je i v okolních obcích. Na opravy tam lidé potřebují stavební materiál a hlavně řemeslníky, které pomáhají kontaktovat i profesní cechy. Spíš než facebookové iniciativy obce preferují dobrovolnickou pomoc organizovanou přes krizová centra.
10. 8. 2021|

Obce jsou k nepoznání, pořád ale potřebujeme dobrovolníky, říká hejtman Grolich měsíc po tornádu

V sobotu 24. července je to měsíc od ničivého tornáda, které zpustošilo obce na jižní Moravě. Tornádo zabilo šest lidí a stovky dalších zranilo. Poškodilo zhruba dvanáct set domů a skoro dvě stě z nich muselo jít k zemi. Tragédie vyvolala obrovskou vlnu solidarity a lidé přispěli na pomoc zasaženým oblastem víc než miliardou korun. Rekonstrukce postižených obcí byly tématem pořadu 90' ČT24.
24. 7. 2021|

Většinu střech v zasažených obcích už pokryly plachty, statici znovu kontrolovali domy

Třetí den po ničivém tornádu, které ve čtvrtek postihlo několik obcí na Hodonínsku a Břeclavsku, se organizace prací na místě stabilizovala a hasiči, vojáci i dobrovolníci odvádějí velký kus práce. Shodli se zástupci vedení Moravské Nové Vsi, Mikulčic a Hrušek. Doprava je stále silná, protože v ulicích obcí se pohybuje těžká technika a nákladní auta odvážející suť. V práci pokračovali také energetici, kteří připojili dalších čtyři sta odběratelů v Mikulčicích, bez dodávky elektřiny je stále dva tisíce domácností.
27. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 20:16|