TÉMA

Teplárenství

Modernizace tuzemských tepláren bude do roku 2030 stát 180 miliard, tvrdí jejich sdružení

Náklady na modernizaci tuzemských tepláren, jejichž provozovatelé budou muset do roku 2030 nahradit staré technologie spalující uhlí novými zdroji tepla i jeho rozvody, se budou pohybovat kolem 180 miliard korun. Projekty jsou financovány pomocí dotací z modernizačního fondu, teplárny v něm mají k dispozici 87,5 miliardy korun. Na ve středu zahájené dvoudenní konferenci Dny teplárenství a energetiky to v Olomouci řekl předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.
26. 4. 2023|

Teplárny dostaly svolení odklonit se od plynu. Ne všude je to však možné

Od pondělí začíná platit takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství. Umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž budou čelit sankcím či zdlouhavým povolovacím procesům. Některé firmy však uvádějí, že na alternativní palivo nepřejdou. Například proto, že rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu přichází pozdě, nebo že nemohou použít alternativní paliva z technologických důvodů.
5. 9. 2022|

Ministerstvo průmyslu povolí teplárnám topit i jinak než plynem. Teplota zůstává neměnná, ujistil Síkela

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí situaci předcházení stavu nouze v teplárenství. Znamená to, že od 5. září budou moci teplárny používat bez rizika pokut jiné palivo než zemní plyn, řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Chce se zaměřit hlavně na zranitelné zákazníky, urychlí tak definici těchto zákazníků. Vláda se také zabývala možností založit státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoci s nákupem energií například pro kraje nebo nemocnice.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 18:37|

Stát se připravuje na zimu a na možnou plynovou krizi. Důležitou roli hrají zásobníky

Česko se připravuje na zimu a možné přerušení dodávek ruského plynu. Už splnilo unijní cíl a naplnilo plynem přes 80 procent zásobníků. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) pomohly dodávky suroviny z Norska. Stát pořídil i zkapalněný plyn. Dál platí, že v případě výpadku mají domácnosti přednost před firmami.
6. 8. 2022|

Lidé na strakonickém sídlišti mají po pěti dnech opět teplou vodu

Obyvatelé čtrnácti bytových domů na strakonickém sídlišti Šumavská mají od soboty opět teplou vodu. Distribuční firma Energo spustila provizorní zdroj tepla. Řekl to jednatel firmy Energo Roman Němeček. Informaci potvrdil i mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort. Lidé v části sídliště byli bez teplé vody od úterý, kdy teplárna kvůli sporům o platby za teplo přerušila dodávky Energu, které zásobuje právě i čtrnáct bytových domů na sídlišti Šumavská.
27. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 13:30|