TÉMA

Jan Mareš

Cermat po odkladech spustil elektronický systém přihlašování na střední školy

Po odkladech se v pátek pozdě večer otevřel elektronický systém přihlášek na střední školy. Na čtvrteční ráno plánované spuštění Cermat na poslední chvíli zastavil kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti, čelil za to kritice. Uchazeči a jejich rodiče mají možnost podávat přihlášky do 20. února, o případném prodloužení termínu ministr školství Mikuláš Bek (STAN) rozhodne podle resortu v následujícím týdnu. Ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 tisíci zájemci o studium na střední škole.
2. 2. 2024Aktualizováno2. 2. 2024, 23:39|

Elektronický systém přihlašování na střední školy je opravený, spustí se v pátek, tvrdí Cermat

Elektronický systém přihlašování na střední školy je opravený a je potřeba ho otestovat, řekl ve čtvrtek odpoledne ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) večer na síti X následně potvrdil, že funkce vkládání příloh, kvůli které bylo spuštění systému odloženo, je opravena. Nutné je ale znovu otestovat bezpečnost. Takzvané penetrační testy chce Cermat dělat ve čtvrtek večer či v pátek. Systém, který se měl uchazečům otevřít ve čtvrtek v noci, by měl podle Krejčího fungovat v pátek večer.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:07|

Nepodávejte si přihlášky na střední školy na první nebo poslední chvíli, systém to nemusí ustát, řekl ministr Bek

Čas a datum podání přihlášky na střední školy neovlivňuje šanci na přijetí na školu, oznámil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Poprosil rodiče a uchazeče, aby všichni nevyužívali první a poslední chvíli možnosti přihlášení. Uchazeči o studium na střední škole mohou přihlášky podávat od 1. do 20. února, mohou k tomu využít Digitální přihlašovací systém (DiPSy). Uchazeči mají možnost si podat až tři přihlášky. Určí na nich, na kterou školu chtějí nejvíce, na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky a jejich priorit je pak systém přiřadí na školu.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 14:01|

Uchazeči budou mít u zkoušek na střední školy dva pokusy i při třech přihláškách, uvádí ministerstvo

Na jednotné přijímací zkoušky budou mít uchazeči o středoškolské studium v roce 2024 dva pokusy, i když by zřejmě mohli podávat tři přihlášky. Pokud zákonodárci schválí změnu zákona, mohli by přihlášky posílat elektronickou cestou. Sami školáci by si přitom měli stanovovat pořadí přihlášek na obory a školy, kde by chtěli studovat nejvíc. Umožněno by mělo být i podávání papírových přihlášek. Na jednání sněmovního školského výboru to ve středu řekli ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže ministerstva školství Jan Mareš.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:01|

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí o odebrání akreditace

Mendelova univerzita v Brně se odvolala proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu (NAÚ), který jí kvůli chybám odebral akreditace pro některé obory. Škola o odvolání informovala na webu. Rektor Jan Mareš uvedl, že hlavní snahou je zajistit stávajícím studentům dotčených programů dostudovat a také zajistit možnost podat návrhy nových studijních programů. Pochybnosti vznikly kolem zahraničních studentů, kteří údajně neobvykle rychle absolvovali doktorské programy na provozně ekonomické fakultě. Univerzita po kontrole odebrala dva doktorské tituly.
13. 3. 2023|

O doučování po distanční výuce je stále zájem. Ministerstvo už ale s jeho plošnou podporou nepočítá

O doučování po distanční výuce je mnohem vyšší zájem, než školy odhadovaly. Během loňska se do dohánění rezerv po covidové pauze zapojilo nejmíň pětkrát víc žáků, než školy čekaly. Na většině míst doučování stále pokračuje. Po letošních prázdninách už ale ministerstvo s jeho plošnou podporou nepočítá. Doteď na doučování poslalo přes miliardu z národních i evropských zdrojů.
8. 2. 2023|

Mendelova univerzita přišla o akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) se shodla na odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách. Rada podle šéfa úřadu Roberta Plagy zároveň odebrala univerzitě možnost uskutečňovat doktorské studijní programy Ekonomika a management v českém a anglickém jazyce. Opatření se týká Provozně ekonomické fakulty, na které se vyskytla pochybení, s nimiž si systém vnitřní kontroly nedokázal poradit. Univerzita bere rozhodnutí na vědomí, nyní čeká na písemné odůvodnění a na jeho základě rozhodne o dalším postupu.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 23:05|

Rezignoval děkan z Mendelovy univerzity, důvodem jsou pochyby kolem doktorského studia

Kvůli pochybnostem týkajícím se doktorských studijních programů na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně rezignoval její děkan Pavel Žufan, informoval o tom Deník N. Na jednání akademického senátu oznámil, že funkci opustí ke konci ledna.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 16:30|

Novým rektorem Mendelovy univerzity bude Jan Mareš z agronomické fakulty

Novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně bude šedesátiletý Jan Mareš, dosavadní děkan agronomické fakulty. Zvolil ho akademický senát. Škola byla od konce ledna bez rektora, zvolený Vojtěch Adam rezignoval kvůli pochybnostem o některých publikovaných článcích.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 17:06|

Ministerstvo zvažuje dvě verze maturit: Pro cestu na vysokou, nebo rovnou na trh práce

Expertní tým z Univerzity Karlovy (UK) navrhl, aby měla maturita do budoucna dvě podoby. Vedle té běžné by středoškoláci mohli získat maturitu profesní, která by dostačovala pro výkon povolání, ale ne pro studium vysoké školy. Součástí maturity by se mohlo stát i skládání maturitních či absolventských prací s obhajobou. Think-tank UK Vzdělání21 plán představil na tiskové konferenci. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) doplnil, že návrh jeho resort zohlední při rozhodování o změně podoby zkoušky, kterou chce představit na jaře příštího roku.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 19:58|

Psychologové můžou školám chybět víc než dřív. Dětí s duševními problémy přibylo

Řadě základních a středních škol stále chybějí školní psychologové, v některých regionech jich postrádají až desítky. Vyplývá to z vyjádření krajů pro ČT. Důvodem je podle nich dlouhodobý nedostatek odborníků i jejich nejisté financování. Podle předsedy Asociace školní psychologie Jana Mareše jsou teď přitom psychologové ve školách potřeba více než dřív, žáků s duševními problémy totiž během distanční výuky přibylo.
8. 9. 2021|

Školní psychologové sami potřebují odborníka. Po návratu dětí do lavic zažívají nebývalý nápor

Mnozí školní psychologové sami začali vyhledávat pomoc odborníků. Pomáhají jim zvládnout pracovní vytížení, ale také radí s konkrétními případy. Vyplývá to z výpovědí školních psychologů, které Česká televize oslovila. Ti se totiž po návratu dětí do lavic potýkají s několikanásobným množstvím problémů oproti době před pandemií. Mění se také charakter potíží, se kterými děti přicházejí.
27. 6. 2021|