TÉMA

Příběh

Od Blair Witch po dinosaury v Chicagu. Strašidelné příběhy se od táboráků přesunuly na internet

„Náš pes štěkal a škrábal na dveře každou noc. Dělal to celé dny, tak jsem si sedl k němu, abych zjistil proč. Když začal znovu štěkat, vyfotil jsem s bleskem zadní dveře. Buďte venku velmi opatrní, protože tohle nevypadá normálně,“ tak začíná vlákno příspěvků na síti X.com uživatele Archesuchus, které doposud vidělo přes 40 milionů lidí. I když po přečtení dalších pár příspěvků je jasné, že se jedná o smyšlený příběh opravdu zručného modeláře, prvotní reakce přiměly autora se k fikci přiznat. Podobné příběhy baví a děsí internet prakticky od jeho vzniku. Množství z nich inspirovalo filmy i knihy, některé povídky zakořenily ve společnosti jako možná pravda.
12. 10. 2023|

168 hodin: Příběh se šťastným koncem. Opuštěný chlapeček z nemocnice vyrůstá v náhradní rodině

Fotka osamělého malého chlapce vyvolala před rokem pobouření. Syna opustila matka hned po porodu a on prožil první rok života po nemocnicích. Neznal nic jiného než nemocniční pokoj a zdravotníky. Všimla si ho úplně cizí žena, začala dítě navštěvovat a jeho osud zveřejnila. Až poté se věci daly do pohybu. Příběh měl šťastný konec a chlapeček už dávno není osamělý. Příběh pro pořad 168 hodin sledovala redaktorka Darina Vlková.
10. 10. 2022|

„Nástup jakési lékařské tyranie.“ S dezinformacemi se protrhla hráz, varuje datový analytik

Téma covidu-19 naprosto dominuje dezinformacím, je to zcela nebývalá situace. V Horizontu ČT24 to řekl datový analytik František Vrabel. Dezinformací je podle něj v současnosti v českém prostředí zdaleka nejvíc, co kdy bylo. Česko a další země východního křídla EU jsou navíc dezinformacím o covidu-19 vystaveny výrazněji než západní Evropa či USA.
8. 12. 2021|

Manželka viděla, jak v sedmi metrech létá trampolína, vypráví vinař ze zničených Mikulčic

Do úklidu se po probdělé noci pustili všichni, kdo mohli. V Mikulčicích na Hodonínsku přišla řada lidí o střechu nad hlavou, mezi nimi i malý vinař Petr Marada. Dnešní noc stráví v troskách svého domu. Vichr i jemu vzal obydlí a živobytí.
25. 6. 2021|