TÉMA

Josef Salmon

Univerzita Karlova musí čekat na své zakládací listiny, soudy se táhnou

Ani rok po pravomocném verdiktu nedostala Univerzita Karlova zpátky ani vzácné historické dokumenty, ani dvacet milionů korun, které za ně zaplatila. V obou případech čeká na další rozhodnutí soudů. Zakládací listiny zmizely z archivu před více než sto lety. Starožitník Josef Salmon je pak získal v roce 2018 a prodal univerzitě, podle soudu se ale dopustil podvodu.
22. 1. 2024|

Odvolací soud potvrdil vinu starožitníka Salmona. Připravil Univerzitu Karlovu o dvacet milionů ve sporu o zakládací listiny

Starožitník Josef Salmon připravil Univerzitu Karlovu o dvacet milionů korun. Jeho vinu a trest potvrdil odvolací pražský městský soud. České televizi informaci sdělila mluvčí Eva Švíglerová z Obvodního soudu pro Prahu 1, který o případu rozhodoval v první instanci. Zakládací listiny zmizely z archivu před více než sto lety. Starožitník je získal v roce 2018 a prodal univerzitě za dvacet milionů korun. Rozhodnutí je pravomocné, Salmon se proti němu ale dál brání. V případu teď bude ale rozhodovat Nejvyšší soud.
17. 5. 2023|

Starožitník Salmon připravil Univerzitu Karlovu o 20 milionů, rozhodl nepravomocně soud v kauze listin

Univerzita Karlova byla podle soudu okradena o 20 milionů korun, když kupovala své zakládací listiny ze čtrnáctého století. Nepravomocný verdikt uložil starožitníkovi Josefu Salmonovi, aby peníze vrátil. Cenné dokumenty už před víc než sto lety zmizely z archivu. V roce 2018 je získal Salmon a obratem prodal, i když podle obžaloby věděl, že patří státu. Starožitník odmítá, že by udělal cokoli nezákonného.
8. 12. 2021|

Kauza zakládacích listin Univerzity Karlovy u soudu. Podle žalobce starožitník věděl, že jsou kradené

Obvodní soud pro Prahu 1 ve čtvrtek projednával případ prodeje listin ze 14. století Univerzitě Karlově. Podle obžaloby byly zakládací dokumenty papeže Klimenta VI. ukradeny v 19. století ze zemského archivu. Před třemi lety získal listiny pražský starožitník, který je obratem prodal univerzitě za 20 milionů. Podle policie tím porušil zákon a vysokou školu okradl. Starožitník to odmítá.
24. 6. 2021|