TÉMA

Divadlo Bolka Polívky

Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky musí v Brně najít nové sídlo. Statik našel další problémy

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala musí ukončit působení v dosavadním sídle. Statici našli další závady, sály nelze bezpečně využívat, oznámilo vedení města v tiskové zprávě. Dosud provozovatelé divadla i kina počítali s tím, že se na podzimní měsíce alespoň dočasně do sálů vrátí. Polívkovo divadlo na podzim získá azyl v Dělnickém domě v Židenicích, od jara by mělo hrát v Sále Břetislava Bakaly v centru města.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 19:45|

Letní divadelní scény chtějí hlavně bavit, každá legrace ale diváky něco stojí

Mnohé scény pokračují letos v hraní i o divadelních prázdninách. Velký rozmach představení pod širým nebem nastal v době pandemie, kdy open-air scény byly často jedinou možností, jak neztratit kontakt s diváky a alespoň částečně vykrýt propad návštěvnosti uzavřených kamenných divadel. Letní scény zůstávají oblíbené, byť se například dlouholetá akce tohoto druhu v Plzni rozhodla i kvůli nižší návštěvnosti po letošku skončit. Obecně ale platí, že „do divadla“ na venkovní uvedení přijdou i lidé, kteří by si třeba v sezoně lístky nekoupili. Přestože na letní scéně za ně pravděpodobně zaplatí víc než do běžného hlediště. Prázdninové repertoáry navíc jdou vstříc co nejširšímu publiku, nabízejí hlavně pobavení.
14. 6. 2023|

Lišku a Isteníka dovezl brněnský Fichtl do dospívání za normalizace

Divadlo Bolka Polívky se vrátilo do normalizačního Československa. V nové hořké komedii Fichtl prožívá své bouřlivé dopívání parta kluků v osmdesátých letech na malém městě. Edu hraje Pavel Liška, představitel všech ostatních osmnácti postav je Michal Isteník. Příběh z doby, kdy „život běžel na jeden válec“, dokresluje na jevišti živá hudba.
18. 5. 2023|

Divadlo Bolka Polívky by mohlo hrát i v sálu Břetislava Bakaly. Brno zvažuje tři varianty, řekla Vaňková

Brno prověřuje tři varianty pro Divadlo Bolka Polívky, které nemůže hrát v městském objektu kvůli narušené statice. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) na zastupitelstvu řekla, že jednou z možností je přesun divadla do Bílého domu do Sálu Břetislava Bakaly, který je dlouhodobě uzavřený. Další možností je rychlé zajištění prostor, kde Polívkovo divadlo nyní působí. Poslední variantou je souběžné působení v divadle Reduta spolu s Národním divadlem Brno, které je však proti stejně jako opoziční zastupitelé. Příští sezona bude pro Polívkovo divadlo jubilejní třicátá.
4. 4. 2023|

Národní, nebo i Polívkovo? V Brně se řeší spor o to, kdo může hrát v Redutě

O brněnské divadlo Reduta se aktuálně vedou spory. Prostory využívá Národní divadlo Brno, v průběhu března ale dostalo od vedení města pokyn, aby se o ně podělilo s Divadlem Bolka Polívky, které od příští sezony nebude mít kde hrát, protože stávající budovu čeká rekonstrukce. Opozice jednání města kritizuje a upozorňuje na údajně nestandardní vztahy primátorky Markéty Vaňkové (ODS) s Bolkem Polívkou.
31. 3. 2023|

Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky přerušily provoz kvůli narušené statice střechy

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala s okamžitou platností přerušily provoz, zatím do 24. února. Důvodem je narušená statika střechy. Posudek statika vznikl v souvislosti s rekonstrukcí divadla, kterou připravuje město Brno. Provoz Baru Scala a Univerzitního obchodu Scalanterie zůstává zachovaný. Nacházejí se v části objektu, které se poruchy nosné konstrukce netýkají.
16. 2. 2023|

Anna Polívková si připravila Proslov, slova jí ale nahrazuje pohyb a diváci

První letošní premiérou v Divadle Bolka Polívky je inscenace Proslov. Připravila si ho principálova dcera Anna Polívková, která je zároveň autorkou i herečkou. Divadlo novinku charakterizuje jako pohybový one-woman stand-up.
13. 1. 2022|

Divadla na prázdniny nehrají. Letní scény se otevírají po celém Česku

Divadelní prázdniny divadla ne vždycky dodržují, letos v létě navíc často chtějí sobě i divákům vynahradit kvůli pandemii nevydařenou sezonu. Letní scény se tak otevírají v Praze, Plzni nebo Pardubicích. Vedle repríz oblíbených kusů se chystají i premiéry, repertoár je většinou odlehčený. Některé venkovní scény už hrají, jiné spustí program až se začátkem prázdnin.
26. 6. 2021|