TÉMA

Cvičení

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|

Čtvrtstoletí Česka v NATO. Ruská agrese vede Alianci k posilování

Česká republika vstoupila do Severoatlantické aliance (NATO) přesně před 25 lety, 12. března 1999. Důležitost členství vyniká v posledních letech zvlášť s ohledem na obnovené imperialistické snahy Kremlu, v jehož sféře vlivu se české území spolu s mnoha dalšími zeměmi střední a východní Evropy nacházelo. NATO v reakci na ohrožení bezpečnostního řádu ve světě nevídaně posiluje a rozšiřuje svůj vliv.
12. 3. 2024|

Rozsáhlého vojenského cvičení NATO se účastní i Finové a Švédové. Trénují koordinaci společných akcí

Začalo největší vojenské cvičení NATO v Evropě od konce studené války. V rámci operace Nezlomný obránce spustila Severoatlantická aliance manévry v Polsku a ve třech skandinávských zemích. Dohromady se jich nyní účastní více než čtyřicet tisíc vojáků. Mají otestovat obranyschopnost proti případnému útoku Ruska.
5. 3. 2024|

Nová robotická tělocvična pomáhá pacientům s poškozením mozku

Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí otevřel robotickou tělocvičnu za více než 16 milionů korun. Poslouží rehabilitaci pacientů se získaným poškozením mozku. Pro ústav je to první krok pro zařazení do rehabilitačního kranioprogramu.
8. 2. 2024|

Jóga, umění a tisíc let stará architektura. Nedaleko Londýna cvičili ve svatoalbanské katedrále

Katedrála svatého Albana se těší nejen velkému zájmu poutníků z celého světa, ale také neobvyklé akci –⁠⁠⁠⁠⁠ pod tisíc let starou věží v normanském slohu se v této době scházejí i místní, aby si zacvičili jógu. Už tak duchovní atmosféru podkresluje umělecká instalace Holubice míru sochaře Petera Walkera, sestávající z tisíců papírových holubic svěšených ze stropu.
23. 1. 2024|

Zlepšit stav pacientek s rakovinou prsu je cílem projektu zaměřeného na účinné a bezpečné cvičení

Projekt Kondicí proti rakovině si dává za cíl zlepšit zdravotní stav pacientek s rakovinou prsu. Má nabídnout účinné a zároveň bezpečné cvičení. Studie podle manažerky projektu Bellis Nikol Pazderové ukazují, že onkologická jóga má zdravotní přínos pro ženy ve všech fázích tohoto onemocnění. Podle lékařů aktivita může zlepšit prognózu i v pokročilých stádiích choroby.
19. 1. 2024|

Největší cvičení od dob studené války. Manévrů NATO se zúčastní 90 tisíc vojáků

Do největšího vojenského cvičení NATO od studené války, které začne příští týden, se zapojí až devadesát tisíc vojáků ze všech států Aliance a Švédska. V Bruselu to ve čtvrtek oznámil jeden z nejvyšších velitelů NATO Chris Cavoli. Cvičení ponese název Steadfast Defender (Pevný obránce) a potrvá až do května.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 18:55|

Dvacet minut cvičení dokáže napravit noc s mizerným spánkem

Pouhých dvacet minut cvičení dokáže zlepšit výkon mozku po probdělé noci, vyplývá ze studie, o které informoval server Independent. Její autoři zdůraznili, že až čtyřicet procent světové populace nemá dostatek spánku, který je podle nich základem zdravého životního stylu.
27. 11. 2023|

Při vojenském cvičení nad Středozemním mořem zahynulo pět amerických vojáků

Při vojenském cvičení nad Středozemním mořem v pátek večer zahynulo pět amerických vojáků. S letounem neupřesněného typu tankovali ve vzduchu a jejich stroj se při incidentu zřítil do vody. Na svém webu to oznámilo velení evropského okruhu americké armády.
12. 11. 2023|

V Sevastopolu bylo slyšet dunění. Podle okupační správy je to ruské cvičení

Rány, které byly ráno slyšet v Sevastopolu, byly podle hlavy okupační správy města součástí cvičení ruské černomořské flotily. Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo o zneškodnění dvou desítek dronů, ty ale podle úřadů mířily nad samotné Rusko.
15. 10. 2023Aktualizováno15. 10. 2023, 11:46|

Dříve nemyslitelné, dnes běžné. Výuka jazyků, sporty nebo hraní na hudební nástroje jsou stále častěji on-line

Objednat sérii videí a cvičit u obrazovky pravidelně doma – i tak dnes vypadají některé volnočasové aktivity. On-line prostředí přitom zůstává stále populární, a to nejen jako náhrada tělocvičen, ale i pro výuku jazyků nebo hry na hudební nástroje. ČT to potvrdilo několik oslovených organizací, které volnočasové aktivity nabízejí. Například u osloveného fitness centra je třetina zákazníků, kteří cvičili na dálku už během pandemie, stále aktivní přes internet.
5. 9. 2023|

V Austrálii se při cvičení zřítil letoun s americkými vojáky, tři zemřeli

U australského města Darwin se při cvičení zřítil vojenský letoun s 23 americkými vojáky na palubě. Podle sdělení amerického námořnictva, na které se odvolávají zahraniční tiskové agentury, tři z vojáků zemřeli, ostatní jsou zraněni. Pět jich ve vážném stavu skončilo v nemocnici v Darwinu.
27. 8. 2023|

Peking zahájil cvičné manévry u Tchaj-wanu. Tchaj-pej hlásí narušení své zóny protivzdušné obrany

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal desítky případů narušení své zóny protivzdušné obrany čínskými letadly, jež se účastní čínských manévrů v okolí ostrova. Oznámilo to podle agentury AFP tchajwanské ministerstvo obrany. Cvičení se podle něj kromě letadel účastní rovněž osm lodí.
19. 8. 2023Aktualizováno19. 8. 2023, 11:08|

Nošení těžkých tašek či hraní s dětmi může významně snížit riziko rakoviny

Nový výzkum naznačuje, že i jen 4,5 minuty intenzivní aktivity, při které se člověk zadýchá, může snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny až o 32 procent. A nemusí jít ani přímo o cvičení.
28. 7. 2023|

Strategie „víkendového válečníka“ funguje, prokázal rozsáhlý výzkum

Lidé, kteří vměstnají celotýdenní doporučenou pohybovou aktivitu do jednoho nebo dvou dnů, mají podobně nízké riziko srdečních onemocnění a mrtvice jako ti, kteří si ji rozprostřou po celém týdnu. Vyplynulo to z rozsáhlé studie.
21. 7. 2023|

Litvínovice se připravují na cvičení vojáků v ulicích. Místní si stěžují na nedostatek informací

Na cvičení vojáků přímo v ulicích obce se připravují obyvatelé Litvínovic u Českých Budějovic. Cvičení armády má proběhnout už příští týden v úterý a ve středu. Někteří obyvatelé obce tvrdí, že o akci nevěděli včas a nemají podrobnější informace. Armáda se je však snaží uklidnit. Tvrdí, že nehrozí žádné nebezpečí ani rušení nočního klidu.
2. 6. 2023|

Vojenský dron s umělou inteligencí v simulaci zabil svého lidského operátora. Bránil mu zničit cíl

Americká armáda měla provést virtuální cvičení, při kterém se testovalo, jak by se drony vybavené umělou inteligencí (AI) zachovaly při útocích na cíle a tento stroj podle informací amerického plukovníka měla v simulaci zabít člověka. Velitel později své vyjádření dementoval s tím, že se špatně vyjádřil.
2. 6. 2023|

Armáda v Praze provedla rutinní nácvik odvodního řízení, simuluje tak situaci ohrožení státu

Armáda ve čtvrtek v pražské Poliklinice Pod Marjánkou s figuranty provedla praktický nácvik odvodního řízení. Zúčastnili se ho kromě vojáků z krajského vojenského velitelství (KVV) také příslušníci aktivních záloh, zástupci krajských a obecních samospráv a jako přihlížející byli pozváni také zdravotníci. Ačkoliv jde o pravidelné cvičení, připravovaná akce ve stínu války na Ukrajině u některých vyvolávala dojem, že jde o chystanou mobilizaci, což už dříve popřeli zástupci armády, vlády i prezident.
18. 5. 2023|

Americká armáda přerušila kvůli nehodám vrtulníků letecká cvičení

Americká armáda v pátek nařídila všem leteckým jednotkám, které se nepodílí na životně důležitých misích, aby přerušily letecká cvičení a přezkoumaly své bezpečnostní postupy. Informují o tom agentury Reuters a AP, podle nichž tak armáda reaguje na dvojici nedávných nehod vrtulníků, při nichž zemřelo dohromady dvanáct vojáků.
29. 4. 2023|

Cvičení záchranných složek simulovalo pád vojenského vrtulníku do obytné oblasti

Cvičení složek integrovaného záchranného systému ve vojenském areálu u Náměště nad Oslavou simulovalo pád vojenského vrtulníku. Zapojilo se více než 160 lidí, mezi nimi záchranáři, hasiči a policisté. Právě pád vrtulníku mezi domy patří kvůli možným následkům a škodám k nejnáročnějším situacím. Vrtulník obsahuje totiž tisíc litrů paliva a při jeho pádu hrozí výbuch, který může vážně ohrozit bezprostřední okolí.
26. 4. 2023|

Tchajwanské letectvo je v pohotovosti. Čína cvičí přesné útoky na klíčové cíle

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho letectvo je ve stavu pohotovosti a Tchaj-pej také monitoruje čínské raketové síly. Čínská armáda zahájila v sobotu v okolí Tchaj-wanu třídenní vojenské manévry, které mají za cíl nacvičit „úplné obklíčení“ Pekingem nárokovaného ostrova. Nejmenovaný zdroj agentury Reuters uvedl, že Čína ve vodách u jihozápadního pobřeží Tchaj-wanu simuluje také útoky „na zahraniční vojenské cíle“.
9. 4. 2023Aktualizováno9. 4. 2023, 14:30|

Čína zahájila manévry u Tchaj-wanu. Podle státní televize nacvičuje obklíčení ostrova

Den po návratu tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen z cesty po Americe zahájila Čína námořní manévry nedaleko ostrova. Jejich cílem je podle státní televize CCTV nacvičit jeho obklíčení. Peking označil cvičení za varování tchajwanským separatistům. Cvičení začalo těsně poté, co skončila návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a dalších evropských politiků. Čína uvedla, že považuje manévry za nezbytné pro „ochranu národní suverenity a územní celistvosti“. Washington vyzval Peking k zdrženlivosti.
8. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 23:15|

Pekarová Adamová jednala v Jižní Koreji o automobilovém průmyslu. Na poloostrově mezitím roste napětí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Jižní Koreji jednala o spolupráci obou zemí v automobilovém průmyslu či o moderních technologiích. V Soulu se sešla s premiérem Han Dok-soem i se svým jihokorejským protějškem Kim Čin-pchjoem. Návštěva probíhá na pozadí silného vyostření napětí na Korejském poloostrově.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:39|
Doporučujeme

Každodenní procházka nebo cvičení mohou zabránit desetině předčasných úmrtí, ukazuje rozsáhlá analýza

Člověk nemusí být běžec nebo se aktivně věnovat nějakému sportu, aby mohl pocítit pozitivní dopady pravidelného pohybu. Dostačující by mohla být i rychlá každodenní procházka, vyplývá z britské studie. Pouhých 11 minut chůze denně by podle ní mohlo zabránit každému desátému předčasnému úmrtí.
6. 3. 2023|