TÉMA

Třetí dávka

Zkrácení karantén na pět dní se nám může vymstít, obává se biochemik Trnka

Všichni dospělí lidé mají od úterý 4. ledna nárok na posilující dávku vakcíny proti covidu-19. Urychlení se dotklo více než 251 tisíc lidí. „Máme data, která ukazují, že třetí dávka poskytuje poměrně vysokou ochranu proti těžkému průběhu i proti nákaze omikronem,“ řekl v Interview ČT24 biochemik Jan Trnka, přednosta Ústavu biochemie 3. LF UK. Zároveň varoval před plánovaným zkracováním karantén a izolací na pět dní u bezpříznakových nakažených.
5. 1. 2022|

Povinné očkování se bude týkat i mediků a studentů zdravotnických škol, oznámil Vojtěch

Povinné očkování proti covidu-19 se bude týkat i strážníků městské policie, dobrovolných hasičů, mediků a studentů zdravotnických škol a dále studentů, kteří se připravují na práci v sociálních službách. Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, ministerstvo zdravotnictví odeslalo do legislativní rady vlády, informoval ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Povinnost bude platit i pro vojáky aktivních záloh, pracovníky krajských hygienických stanic nebo všechny zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 22:59|

Epidemie nezpomaluje, ve středu přibylo 21 126 nakažených covidem

V Česku ve středu přibylo 21 126 potvrzených případů koronaviru, víc než před týdnem. Po úterním mezitýdenním poklesu byl tentokrát přírůstek proti minulé středě asi o 3100 vyšší. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 6561 pacientů, z nich 1064 bylo v těžkém stavu. Incidenční číslo se dostalo zpět nad 1200, ke čtvrtku na 100 tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1222 nově potvrzených nákaz, předchozí den to bylo 1194. Reprodukční číslo aktuálně činí 1,01. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce s Anticovid týmem nové vlády probrat pandemický zákon.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:37|

Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

Interval přeočkování posilovací dávkou se zkrátí na pět měsíců, řekl Babiš

Lidi nad šedesát let a chronicky nemocné bude možné přeočkovát posilovací (třetí) dávkou vakcíny proti covidu-19 už po pěti měsících od ukončení vakcinace. V internetovém pořadu Čau lidi to v neděli oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Pravidlo podle něj začne platit 1. prosince. Současný interval je šest měsíců.
21. 11. 2021Aktualizováno21. 11. 2021, 18:38|

Přibylo 9460 nakažených. Větší hromadné akce budou jen s PCR testem, navrhuje ministerstvo

Laboratoře ve středu potvrdily 9460 nově nakažených koronavirem. Hospitalizovaných je 2300, nejvíc od 5. května. Vládní centrální řídicí tým řešil od rána další možná opatření proti šíření covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje u hromadných akcí nad tisíc osob uznávat pouze PCR testy místo těch antigenních. Po celém Česku budou hygienici ve čtvrtek také kontrolovat dodržování opatření, zaměří se hlavně na restaurace a kavárny.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 22:59|

Poprvé od dubna přibylo přes šest tisíc nakažených. Podle ministra hrozí, že někde omezí neakutní péči

Laboratoře odhalily v úterý 6274 nových nakažených. V nemocnicích je s koronavirem 1146 lidí. V těžkém stavu je 166 pacientů, podobně jako v pondělí. Kvůli narůstajícímu počtu případů začne od příštího týdne platit v jihočeských nemocnicích plošný zákaz návštěv. Tripartita odmítla uložení restrikcí pro neočkované zaměstnance.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:11|

V neděli se potvrdila nákaza 787 lidí, další nemocnice ruší návštěvy. Přeočkovat se je nově možné již po půlroce

Lidí nakažených covidem-19 přibývá opět rychleji. V neděli potvrdily testy 787 nových případů, což byl ve srovnání s předchozí nedělí nárůst více než stoprocentní. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden devadesát nakažených. Plní se i nemocnice, za týden se zvýšil počet pacientů s covidem zhruba o třetinu. Tempo očkování naopak stagnuje. O posilující dávku vakcíny proti covidu se ovšem od pondělí mohou lidé hlásit již půl roku po dokončení základního očkování namísto dosavadních osmi měsíců. Lidem, kteří očkování naopak nemají, se s novým týdnem zkomplikovaly návraty do Česka z Maďarska nebo Finska.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 20:38|

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|

Počet nově nakažených podruhé v řadě překonal tisícovku

Ve středu přibylo v Česku 1047 nakažených koronavirem, což je o 315 více než před týdnem. Počet tak stejně jako v úterý překonal tisícovku. Tři čtvrtiny přírůstku tvoří neočkovaní, jejich průměrný věk dosahuje 29 let. Hospitalizovaných je s onemocněním 299 lidí, ve vážném stavu je šedesát z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Incidence nejvýrazněji stoupla v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Posilující dávka vakcíny se bude moci podávat místo 8 už 6 měsíců po plném naočkování, uvedl Adam Vojtěch (za ANO). Schválilo to ministerstvo.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 20:37|

Třetí dávku očkování proti covidu dostala zatím zhruba desetina lidí, jsou to hlavně zdravotníci

Posilující dávku očkování proti covidu-19 dosud dostala zhruba desetina z těch, kteří už se přeočkovat mohou. Těm, co mají osm měsíců od dokončené vakcinace, kvůli tomu chodí informační SMS zprávy s nabídkou registrace. Přeočkování třetími dávkami v Česku oficiálně začalo minulé pondělí.
29. 9. 2021|

Šíření nákazy v pondělí stagnovalo, posilovací dávku vakcíny dostalo prvních 282 lidí

Tuzemské laboratoře v pondělí potvrdily 489 nových případů koronaviru; to je prakticky stejně jako před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo aktuálně mírně kleslo, stále se ale drží nad hodnotou jedna, která značí zrychlování epidemie. Od pondělí je možné očkovat posilovací (většinově třetí) dávkou vakcíny, dosud ji dostalo 282 lidí. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové by měl tuto možnost alespoň zvážit každý, případně se poradit s lékařem. Řekla to v úterním Interview ČT24.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 20:08|

I v neděli přibylo více nakažených než o týden dřív, pacientů v těžkém stavu je 29

Epidemie covidu-19 v Česku dál zesiluje a reprodukční číslo zůstává nad jedničkou. Po víkendu stouplo na 1,14. V mezitýdenním srovnání se v neděli potvrdila nákaza u více lidí, přibylo 182 pacientů prokazatelně infikovaných covidem-19. V nemocnicích bylo na konci víkendu nejméně lidí z celého týdne, ale zároveň jich bylo více než předchozí neděli. V těžkém stavu je 29 pacientů, minulou neděli jich bylo 20. S novým týdnem začínají v Česku registrace na přeočkování proti covidu-19, nově platí také další omezení pro cestování. Karanténa je nyní pro cestující, kteří nejsou očkováni nebo neprodělali covid-19, povinná po příjezdu z Rumunska, Lotyšska a San Marina.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 20:12|

Startuje očkování posilovací dávkou. Nejčastější otázky zodpovídá vakcinolog Dražan

Od pondělí lidé dostávají informační SMS o tom, že se mohou registrovat ke třetí posilující dávce vakcíny proti covidu-19. Nárok na ni má k 20. září téměř osm tisíc lidí, do konce roku pak bude moci přeočkování absolvovat milion lidí. Nejčastější otázky spojené s posilovací vakcínou ve vysílání ČT24 zodpověděl Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti.
20. 9. 2021|

Od pondělí se lidé mohou zaregistrovat ke třetí dávce proti covidu, upozorní je SMS

Koronavirus v Česku dál nabírá na síle, při pohledu na uplynulé týdny je vidět, jak se zvedá podzimní vlna nákazy. Od předchozí neděle do sobotního dne přibylo skoro tři tisíce pozitivních. Pomoci zamezit šíření má tak podle úřadů hlavně postupující očkování – už v pondělí se první lidé budou moct zaregistrovat ke třetí, posilující dávce. A na řadě míst ji hned také dostanou. Podmínkou je minimálně osmiměsíční odstup od druhé dávky.
19. 9. 2021|

Vakcíny poskytují výbornou imunitu i devět měsíců po očkování, ukázal výzkum. Výjimkou jsou senioři a vážně nemocní

Rozsáhlá studie z reálných dat ve Velké Británii ukázala, že protilátky získané očkováním proti covidu-19 mizí jen velmi pomalu. Výjimkou jsou starší lidé a také ti s chronickými nemocemi. Výsledky tohoto výzkumu jsou zásadní pro podávání třetí dávky vakcíny.
17. 9. 2021|

Protilátky po nemoci vydrží déle, očkování je ale výrazně bezpečnější, říká biochemik Trnka

Protilátky po prodělání nemoci a očkování se liší mírou i délkou imunity. Riziko nemoci je neporovnatelně vyšší a je lepší se nechat očkovat, konstatoval biochemik Jan Trnka. V Interview ČT24 vysvětlil, proč vakcíny nemění lidskou DNA a nezpůsobují neplodnost. Varoval před koncem pravidelného testování a připustil, že ještě nějakou dobu je třeba s covidem počítat.
14. 9. 2021|

Skončilo Národní očkovací centrum, do budoucna ministerstvo spoléhá na praktiky a nemocnice

V Národním očkovacím centru dostali injekci poslední zájemci. Provoz spustilo v pražských Vysočanech na začátku května. Celkem tu zdravotníci aplikovali přes 570 tisíc dávek. S omezením provozu počítají v příštích dnech i další místa. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zopakoval, že dál by vakcinace měla mít dva pilíře: praktické lékaře a očkovací místa při nemocnicích.
10. 9. 2021|

S přeočkováním musíme počítat, řekl Svoboda. Nechci vyvolávat paniku, reagoval Vojtěch

Vláda by neměla říkat, že očkovaní vydrží nadlouho a že další dávka je jen pro ty, kteří ji budou chtít, myslí si místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS). Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s ním ale nesouhlasí. Trvá na tom, že zatím nikde neplatí, že by lidé bez třetí dávky byli znevýhodněni. O tématu debatovali politici v Událostech, komentářích. Podle biochemika Jana Konvalinky existují už první data, která dokazují, že imunita vůči koronaviru časem slábne a díky třetí dávce se opět nastartuje.
31. 8. 2021|

V Česku dál převažuje varianta delta, v neděli přibylo méně než sto nakažených

V Česku stále výrazně dominuje varianta koronaviru delta. Přibývá jejích subvariant, oznámil Státní zdravotní ústav. Množství nakažených covidem-19 ale přibývá jen pozvolna. Reprodukční číslo je sice nad jednou, ale v neděli se po dvou týdnech dostal počet nově prokázaných případů covidu-19 pod stovku. Pozitivních testů bylo 81, tedy o 26 méně než předchozí neděli.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 15:09|

Vojtěch: Přeočkovávání třetí dávkou začne v půlce září. Služby a obchody se nezavřou ani v rizikovém scénáři

Přeočkovávání proti covidu-19 by mělo u lidí s vyšším rizikem při nákaze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) začít v polovině září. V diskusním pořadu TV Prima také zmínil, že ani v nejrizikovějším scénáři vývoje epidemie na podzim nepočítá s uzavíráním služeb a obchodů.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 20:06|

Testy v sobotu odhalily 132 nakažených covidem, podobně jako před týdnem

V sobotu laboratoře v Česku prokázaly koronavirus u 132 lidí, což je prakticky stejně jako před týdnem, kdy přibylo 133 nakažených. Reprodukční číslo, které udává počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, zůstává čtvrtým dnem nepatrně nad hodnotou jedna. Počet lidí s covidem-19 v nemocnicích se v posledních dnech výrazně nemění. Poslední prázdninovou sobotu bylo hospitalizováno 57 nakažených, z toho 11 bylo ve vážném stavu, uvádí web ministerstva zdravotnictví.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 20:05|

Izrael začne očkovat posilující třetí dávkou proti covidu i mladší třiceti let

Izrael začne podávat třetí dávku vakcíny proti covidu-19 všem naočkovaným lidem, ohlásilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Dosud mohli v této blízkovýchodní zemi dostat posilující dávku pouze naočkovaní lidé starší 30 let, uvedla agentura Reuters. S přeočkováním země začala na začátku srpna, podle první studie to pomohlo snížit počet vážných případů nemoci covid-19.
29. 8. 2021|

Ve Francii pokračovaly demonstrace proti covidovým pasům a očkování dětí

Na dvou stovkách míst po celé Francii manifestovali v sobotu odpůrci covidových pasů, a to už sedmý víkend po sobě. Tentokrát se sešlo celkem 200 tisíc lidí, zhruba čtvrtina z nich v Paříži. Povinnost prokazovat se kompletním očkováním, negativním testem nebo proděláním nemoci při vstupu do veřejných interiérů platí do poloviny listopadu. Premiér Jean Castex ale nevyloučil prodloužení. V sobotu se protestovalo také v Německu a Itálii.
28. 8. 2021Aktualizováno28. 8. 2021, 20:47|