TÉMA

Jez

Investor chce v CHKO Blanský les postavit vodní elektrárnu. Proti jsou ochránci přírody i vodáci

Na Českobudějovicku se rozpoutal spor o malou vodní elektrárnu na Vltavě poblíž Dívčího Kamene. Novou stavbu totiž soukromý investor plánuje v první a druhé zóně chráněné krajinné oblasti Blanský les. Projekt kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu. Podnikatel se však brání a tvrdí, že postupuje podle předpisů.
8. 2. 2024|

Turnov si chce koupit vodní elektrárnu. Má pokrýt většinu spotřeby městských budov

Město Turnov chce koupit malou vodní elektrárnu Shořalý mlýn. Zařízení chátrá a je mimo provoz, radnice si od jeho opravy a zprovoznění slibuje zvýšení energetické soběstačnosti. V letošním rozpočtu představuje pořízení a zprovoznění druhý největší výdaj – nákup přijde na 50 milionů korun, rekonstrukce dalších 25 milionů. Část peněz zaplatí město, část jeho teplárenská firma.
4. 1. 2024|

Na nové olomoucké náplavce popraskala zeď. Je v naprostém pořádku, reaguje Povodí Moravy

Obyvatelé Olomouce si na nové náplavce, která se otevřela jen nedávno, všimli děr a prasklin. Objevily se poté, co vodohospodáři snížili hladinu řeky Moravy kvůli kontrole a údržbě jezu. Podle techniků Povodí Moravy se však není čeho obávat. Tvrdí, že jde pouze o kosmetické vady. Náplavka v Olomouci za stovky milionů korun vznikla v rámci další etapy protipovodňových úprav Moravy.
15. 7. 2023|

Ministerstva životního prostředí a dopravy se přou o jez na Labi. Vznikne další studie

Vzniká další rozsáhlá vědecká studie kvůli plánovanému obřímu jezu na dolní toku Labe. O projekt za pět miliard se přou ministerstva životního prostředí a dopravy. Jde o to, jestli mohou stejné ekosystémy, které by stavba zničila, fungovat jinde. Jez by měl stabilizovat hladinu řeky a pomoci lodím při suchu.
13. 3. 2023|

Labe by mohlo být kritickou infrastrukturou. Krok podporuje i Kupka

Labe by se mohlo stát součástí kritické infrastruktury státu. Takový krok by urychlil splavnění této řeky. Usilují o něj provozovatelé výletních lodí, rejdaři i některá města na Labi. Mají navíc podporu ministerstva dopravy. Podle šéfa resortu Martina Kupky (ODS) by navíc mohli poslanci do půl roku projednat dohodu, která Česko zavazuje zajistit splavnost Labe až do Pardubic po 340 dní v roce. Do konce roku chce mít proto hotovou kompletní dokumentaci pro posouzení vlivu stavby děčínského jezu na životní prostředí.
3. 2. 2023|

Děčín nechce čekat na závěry odborníků o jezu na Labi. Stavbu označuje za veřejně pospěšnou

Vedení Děčína chce dát obří stavbu jezu na Labi do svého územního plánu, a to jako veřejně prospěšnou stavbu. Momentálně hledá cestu, jak to udělat. Jde o neobvyklou situaci, protože stále není jisté, že jez za pět miliard korun stát nakonec vybuduje. Řeší se totiž dopady na životní prostředí v řece a jejím okolí. Vybudování jezu má pomoci zvýšit hladinu Labe tak, aby po něm mohly plout nákladní lodě.
11. 11. 2022|

Policie ukončila pátrání po vodákovi, se kterým se v úterý převrátil raft v Českém Krumlově

Policie ve středu ve 13:30 ukončila prohledávání řeky Vltavy v Českém Krumlově, kde se v úterý převrátil raft s pěti lidmi. Jeden z mužů nevyplaval, nepodařilo se ho najít. Podle policejní tiskové mluvčí Štěpánky Schwarzové budou dál pokračovat namátkové kontroly obou břehů po proudu řeky.
6. 7. 2022|

Záchranáři pátrají ve Vltavě v Českém Krumlově po muži z převráceného raftu

Na jezu v Českém Krumlově se vpodvečer převrátil raft. Čtyři lidé vyplavali, po jednom muži pátrají záchranáři a policie. Na Twitteru o tom informovala policie. Ve Vltavě je po deštích zvýšený průtok vody.
5. 7. 2022|

Studie opět otevírá jednání o jezu u Děčína. Navrhuje přesunutí ekosystému

Jednání o obřím jezu na Labi u Děčína se znovu otevírají. Podkladem je nová studie. Zaměřila se na výtky národního parku, který před časem zvažovanou stavbu v podstatě zastavil s argumentem, že poškodí unikátní pískovcový kaňon. Studie namítá, že výjimečný ekosystém je možné přesunout.
9. 5. 2022|

Dva kilometry trámů. Staroměstský jez získá při opravách podobu ze třináctého století

V centru Prahy pokračují rozsáhlé opravy Staroměstského jezu, který leží nedaleko Karlova mostu. Po čtyřech měsících přípravných prací mají dělníci hotovou betonáž a pracují na dřevěném roštu. Rekonstrukce potrvá do jara 2024 a bude stát 112 milionů korun.
2. 9. 2021|

Vyšetřování nehody vodáků u Českého Šternberka protáhnou posudky a výslechy svědků

Vyšetřování nehody raftu, který se minulé úterý převrátil na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku, potrvá delší dobu. Kriminalisté si musejí nechat zpracovat znalecký posudek a vyslechnout všechny svědky, řekla v úterý policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Kvůli nehodě zemřeli dva lidé, dalších pět skončilo v nemocnici.
20. 7. 2021|

Převrácení raftu na jezu v Českém Šternberku vyšetřují policisté jako usmrcení z nedbalosti

Policie vyšetřuje úterní převrácení raftu na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku jako usmrcení z nedbalosti. Pachatel je zatím neznámý, řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Kvůli nehodě zemřeli dva lidé, dalších pět osob skončilo v nemocnici.
14. 7. 2021|

V Hranicích budou na Bečvě nové protipovodňové zdi, vodohospodáři vypustili jez

Vodohospodáři snížili hladinu Bečvy na jezu v Hranicích. Umožní to dokončit jeho rozšiřování. Dělníci také budou moci založit nové protipovodňové zdi a hráze nedaleko centra města. Práce na jezu skončí letos v listopadu. Hranice by pak měly odolat průtoku 700 kubíků za vteřinu.
2. 7. 2021|

Tragickým nehodám na splavech má zabránit záchranné vybavení, často se ale stává terčem krádeží

Jen během uplynulého víkendu si vodní živel vyžádal tři oběti. Už loni přitom stoupl počet utopených vodáků. Bylo jich osm, tedy o šest více než rok předtím. Povodí řek se proto snaží podobným nešťastným událostem zabránit instalací záchranných prvků, vybavení však často kradou zloději.
22. 6. 2021|