TÉMA

Karel Macek

Soud zmírnil trest úředníkovi v kauze tendru na informační systém. Místo vězení dostal podmínku

Vrchní soud v Praze pravomocně udělil někdejšímu šéfovi oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karlu Mackovi tříletou podmínku. Zmírnil tak původní pětiletý trest vězení, se kterým odešel muž loni v březnu od pražského městského soudu. Podle obžaloby se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a také příprav zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Výrok o vině odvolací soud neměnil.
26. 1. 2023|

V kauze tendru na výplatu dávek potrestal soud úředníka ministerstva nepravomocně pěti lety vězení

Šéf oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karel Macek má jít na pět let do vězení. V úterý tak rozhodl pražský městský soud, podle kterého se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a přípravy zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Verdikt není pravomocný. Macek v pondělí soudu řekl, že se necítí vinen.
29. 3. 2022|

Státní zástupce obžaloval ředitele z ministerstva práce, měl ovlivňovat zakázku na informační systém

Státní zástupce podal obžalobu na ředitele oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karla Macka v kauze ovlivňování IT zakázek. Obžaloba ho viní ze zneužití pravomoci a z pletich při zadání veřejné zakázky. Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Podle serveru iROZHLAS měl Macek nabízet úplatek jedné z firem účastnících se tendru na výplatu sociálních dávek, aby se z výběrového řízení stáhla. V kauze policisté obvinili také bývalého náměstka MPSV Jana Baláče, ten se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu.
12. 1. 2022|

Policie navrhla obžalovat dva zástupce ministerstva práce kvůli zakázce na výplatu dávek

Policie navrhla obžalovat dva zástupce ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v souvislosti s veřejnou zakázkou na výplatu sociálních dávek. Podle kriminalistů hrozila státu kvůli jejich trestné činnosti škoda ve výši nejméně 555 milionů korun, sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Média v minulosti informovala o tom, že stíhanými úředníky jsou náměstek Jan Baláč (ČSSD) a Karel Macek.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 11:31|

Policie dokončila vyšetřování zakázek na ministerstvu práce, obvinění se seznámí se spisem

Kriminalisté uzavřeli případ zadávání veřejných zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí. Obvinění se můžou seznámit se spisem. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. V kauze je obviněný náměstek pro ekonomiku a informační technologie Jan Baláč a šéf kybernetické bezpečnosti ministerstva Karel Macek. Podle policie se snažili ovlivnit veřejnou zakázku na dodání IT systému na výplatu sociálních dávek.
22. 6. 2021|