TÉMA

Samoizolace

Česko má první případ opičích neštovic

V Česku se potvrdil první případ opičích neštovic, řekl Seznam Zprávám šéf infektologické společnosti Pavel Dlouhý. Pacient je v pražské ÚVN.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 23:07|

Soud zrušil s odkladem povinnost samoizolace po návratu ze zemí s vysokou mírou rizika nákazy

Městský soud v Praze zrušil k prvnímu listopadu část opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého se lidé po návratu ze zemí s vysokou mírou rizika nákazy musí do doby, než budou mít negativní výsledek PCR testu, podrobit samoizolaci. Rozsudek soud zveřejnil na úřední desce.
22. 10. 2021|

V neděli potvrdily testy přes 300 nakažených. Neočkovaní nově musí po příjezdu ze Slovenska do karantény

Do samoizolace musí nově lidé, kteří nejsou očkovaní nebo neprodělali covid-19 a přijedou ze Slovenska. Účinná je změna v takzvané mapě cestovatele, podle které se Slovensko přesunulo do červené kategorie států s vysokým rizikem nákazy. V sousední zemi roste počet nově nakažených. To ovšem platí i o Česku, kde bylo v neděli pozitivně testováno 314 lidí. Bylo jich více než minulou neděli, zároveň šlo o nejhorší nedělní výsledek od 9. května. Přes dvě stovky pacientů nakažených covidem-19 jsou v nemocnici.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 13:25|

Kdo byl v Rakousku či Chorvatsku více než den a není očkován, musí nově po návratu do izolace

Kdo není očkován proti covidu-19 nebo nemoc v posledních měsících neprodělal a strávil déle než den v Rakousku, musí od pondělí po návratu do Česka nejméně na pět dní do karantény. Totéž s půldenním limitem nově platí o Chorvatsku a Irsku. Všechny tři země se v nové verzi cestovatelského semaforu přesunuly do kategorie zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Ze sousedních zemí je již déle považováno za vysoce rizikové i Německo. Slovensko a Polsko jsou na tom lépe, karanténa po návratu není potřeba.
13. 9. 2021|

Hygienici musí podle Vojtěcha kontrolovat, zda lidé po návratu z rizikových zemí přišli na test

Hygienici mají podle ministra zdravotnictví hlídat dodržování opatření u lidí vracejících se z ciziny. Zamezit se tak má zavlečení nakažlivějších variant koronaviru. Hlavní hygienička počítá s cílenou kontrolou všech, kteří nepřijdou v termínu na test. V praxi je teď dohled spíš namátkový. Epidemiologové doporučují zaměřit se navíc i na dodržování samoizolace.
22. 6. 2021|