TÉMA

Zákon o provozu na pozemních komunikacích

Ministerstvo dopravy se zaměřuje na mladé řidiče, poskytne jim bezplatné kurzy i možnost řídit od sedmnácti

Ministerstvo dopravy se chce znovu zaměřit na zlepšování dovedností mladých řidičů. Ti, kteří vlastní řidičský průkaz skupiny B, se mohou znovu hlásit do jednodenních zdokonalovacích kurzů. Ministerstvo chce také umožnit řízení od sedmnácti let pod dohledem takzvaného mentora. Řidiči do čtyřiadvaceti let věku platí za ty nejrizikovější – ročně způsobí okolo sto třiceti smrtelných nehod.
13. 3. 2023|

Poslance čekají náročná jednání, na programu jsou volební a silniční novela i mediální zákony

Poslance v příštích dnech čekají důležité body. Projednají návrh, podle nějž by se v Česku místo dvou dní volilo jen jeden, koalice hodlá otevřít také debatu o korespondenčním hlasování. Opozice je proti a tvrdý střet se čeká i na mimořádné schůzi k zákonu o České televizi a Českém rozhlase.
20. 2. 2023|

Dodržujte bezpečný odstup, žádá zákon. Kolik je to metrů, v něm ale chybí a ministerstvo to tak chce nechat

Že před sebou řidič musí mít dostatečnou vzdálenost, aby dokázal zareagovat, když auto před ním zpomalí či zastaví, sice v silničním zákoně je, ale žádné podrobnosti, jaká vzdálenost by to měla být, v něm již nestojí. Ministerstvo dopravy nepočítá s tím, že by to změnila připravovaná novela, která se zaměřuje na výši pokut a trestných bodů. Že však řidiči mají s dodržováním dostatečného odstupu potíže, se lze snadno přesvědčit v každodenním provozu. Podle policie to také byla jedna z příčin předvánočních hromadných nehod na dálnici D1.
3. 1. 2023|

V části Prahy bude dál platit regulace vozítek segway. Ústavní soud zamítl stížnost provozovatelů

V části Prahy bude nadále platit omezení elektrických vozítek segway. Ústavní soud zamítl stížnost Asociace Segway ČR, která bojovala proti omezení. Soud nezjistil porušení základních práv stěžovatele. Spolu se zamítnutím stížnosti soud odmítl návrh na zrušení části zákona o provozu na pozemních komunikacích.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 15:46|

Reportéři ČT: Vjezd do výzkumného areálu v Praze blokují návěsy. Majitel silnice od nich dává ruce pryč

Výzkumný areál v pražských Běchovicích je sídlem špičkových technologických firem. Ty se ale ke svým výrobním halám těžko dostávají, protože příjezdové cesty blokují desítky starých vraků. Majitel cest Miloslav Štěpán odmítá vraky odstranit a tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Do areálu navíc přibyli nevítaní hosté, které sem kdosi údajně z charitativních důvodů přestěhoval. Více než rok trvající beznadějnou situaci má vyřešit novela zákona, která má obcím v podobných případech rozvázat ruce.
21. 6. 2021|