TÉMA

Operační program

Stát přestává spolufinancovat některé evropské dotace. Obce zaplatí víc ze svého

Od listopadu se změní pravidla pro čerpání evropských dotací. Vybrané operační programy už nebude vláda spolufinancovat. Obce tak budou muset platit víc ze svého, a je možné, že nebudou chtít tolik investovat do nových projektů. Novinka se nedotkne těch už dřív schválených.
15. 10. 2023|

Miliardy z EU nepomohly, odpad končí v Česku stále na skládkách

Ani miliardové evropské dotace nezměnily v Česku způsob nakládání s komunálními odpady. Nejvyužívanější metodou zůstává dál skládkování, i když je nejméně vhodné. Státu se také nedařilo zvyšovat kapacity pro recyklaci odpadů ani budovat či modernizovat zařízení na energetické využití odpadů. Neklesá ani produkce odpadů, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle ministerstva životního prostředí je vysoká míra skládkování odpadů problém, řada přijatých i chystaných opatření ale v nejbližších letech situaci zlepší.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 11:21|

Z posledního balíku unijních dotací už Česko získalo přes sedmdesát procent. A ladí se nové programovací období

Česko je v čerpání evropských dotací devátou nejúspěšnější zemí z celé Evropské unie. Z aktuálního balíku už získalo přes sedmdesát procent peněz, tedy 481 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj se nyní připravuje na nové dotační období.
6. 2. 2022|

Stát nezvládne vyčerpat čtyři miliardy na MHD, varují kontroloři. Ministerstvo nesouhlasí

Ministerstvo dopravy vyčlenilo na podporu tramvají, trolejbusů a metra 11,7 miliardy korun, minimálně třetinu se ale nepodaří vyčerpat včas. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle kontrolorů za tím stojí špatně připravené projekty i prvotní odklad výstavby trasy D pražského metra. Dopravní resort šetření rozporuje.
21. 6. 2021|