TÉMA

René Černý

Třetí kotel v brněnské spalovně zatím nebude. Zastupitelé rozhodli v tajném hlasování

Třetí kotel za 4,6 miliardy korun v brněnské spalovně městské firmy SAKO zatím nevznikne. Brněnští zastupitelé v tajném hlasování rozhodli o zastavení projektu, který je třeba znovu přepracovat. Hlasování se nezúčastnila opozice Pirátů a Zelených s hnutím Žít Brno, kteří vybudování kotle podporovali a byli proti tajnému hlasování. Sál opustili také zástupci koaliční KDU-ČSL.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 20:23|

Drogové testy Vaňkové i Kerndla byly negativní. Brněnská koalice pokračuje

Koalice v Brně bude pokračovat beze změn, jednotlivé strany podporují brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) i poté, co se objevila fotka, kde je zachycen bílý prášek. Novinářům to ve středu řekli představitelé jednotlivých stran. Vaňková podstoupila test na drogy, je negativní, stejně jako v případě náměstka Roberta Kerndla (ODS), který je na fotce také zachycený. Vaňkovou kontaktovala policie, podala už vysvětlení, další komentáře pro média poskytovat zatím nechce. Kerndla zatím policie neoslovila.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 17:38|

Brněnští politici chtějí vysvětlení fotografie Vaňkové a Kerndla s bílým práškem

Brněnští politici se vyjadřují k fotografii, na níž je primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem připomínajícím kokain. Vaňková připustila pravost snímku. O situaci chtějí jednat. Podle některých není kauza důvodem pro odstoupení z funkcí, někteří však apelují na Vaňkovou, aby fotografii vysvětlila. Kauzou se bude také zabývat oblastní rada ODS. Primátorka v pondělí pro televizi Nova uvedla, že pokud partneři z brněnské radnice dospějí k závěru, že situace je důvodem k rezignaci, tak tak učiní.
1. 8. 2023|

Primátorka Vaňková připustila, že snímek, kde se s náměstkem Kerndlem dívají na lajny bílého prášku, může být pravý

Na sociálních sítích se objevily fotky primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS), na kterých jí někdo ukazuje bílý prášek. Původně podle serveru Blesk.cz tvrdila, že jde asi o fotomontáž. Pro televizi Nova následně uvedla, že neví, zda jsou fotky pravé a co na nich je. Připustila, že by foto mohlo pocházet ze setkání s mladými lidmi v nočním Brně před několika lety. Nevzpomíná si ale, co se přesně stalo. Důvod k rezignaci kvůli snímku Vaňková nevidí. Pokud ale kolegové z radnice dospějí k opačnému závěru, tak odstoupí, řekla televizi Nova.
31. 7. 2023|

Brno povede v následujících čtyřech letech pětikoalice, oznámila Vaňková

Nabídku na sestavení široké koalice v Brně od ODS s TOP 09 přijali všichni, tedy ANO, KDU-ČSL se STAN, Piráti i ČSSD. Bude mít 46 z 55 mandátů. Oznámila to primátorka Markéta Vaňková.  Koaliční smlouvu zástupci stran podepíší ve středu. Ustavující zastupitelstvo bude 20. října.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 14:25|

Kandidáti na brněnského primátora debatovali o řešení dopravní situace ve městě

Jedním z největších problémů města Brna je podle jeho obyvatel doprava. V průzkumu agentury Kantar pro ČT ji 93 procent respondentů označilo za zásadní či středně velký problém. Své vize pro řešení dopravní situace ve městě představili v předvolební debatě ČT lídři brněnských kandidátek: za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
15. 9. 2022|

Lídři kandidátek v brněnských komunálních volbách diskutovali o dostupném bydlení pro občany

Lídři kandidátek v Brně diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak zlepšit dostupnost bydlení pro obyvatele města. Své návrhy představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
14. 9. 2022|

Kandidáti na brněnského primátora představili programové priority i pomoc podnikatelům s energiemi

Česká televize pokračuje v sérii debat před obecními volbami. Po té s ostravskými kandidáty na primátora se voličům představili lídři kandidátek v Brně. Své návrhy na fungování města, priority i parametry boje s energetickou krizí představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 22:22|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Namísto hákových křížů rakev s českou vlajkou. Nešťastně zabitý protektorátní četník byl podruhé pohřben

Až 79 let po smrti se četník František Ometák dočkal pohřbu se státní vlajkou a poctami policie. Zemřel během přestřelky s parašutistou a nacisté to zneužili k propagandě. Nyní po rekonstrukci hrobu i novém ohledání ostatků se jeho příběh důstojně uzavřel.
31. 7. 2021|

Nešťastně zabitý četník dostane nový hrob i pohřeb bez nacistických poct

Historikům z Muzea Policie se naskytla unikátní možnost doplnit jeden ze střípků v případu smrti protektorátního četníka Františka Ometáka. Středočeská obec, které patří jeho hrob, se rozhodla místo zrekonstruovat a při té příležitosti byla vyzvednuta i rakev s ostatky. Cílem expertů je najít střelu, která muže 30. dubna 1942 zabila.
21. 6. 2021|