TÉMA

Arje Deri

Izraelský nejvyšší soud zrušil hlavní část Netanjahuovy reformy. Odmítl omezení svých pravomocí

Izraelský nejvyšší soud zrušil klíčovou část kontroverzní justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua. Verdikt se týká v červenci schváleného zákona, který soudcům brání zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nerozumná. Rozhodnutí soudu by mohlo obnovit rozpory, se kterými se izraelská společnost potýkala před vypuknutím války s teroristy z Hamásu, upozornila agentura AP. Netanjahuova vláda chce omezit pravomoci nejvyššího justičního orgánu, proti čemuž demonstrovaly v ulicích pravidelně desetitisíce Izraelců.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:04|

Netanjahu odloží reformu justice o několik týdnů. Protestovaly proti ní opět desítky tisíc lidí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil odložení kontroverzní justiční reformy o několik týdnů, do dalšího zasedání parlamentu. Před sídlem izraelského parlamentu v Jeruzalémě v pondělí mezitím proti reformě protestovaly desítky tisíc lidí. Zablokované byly všechny silnice, které ke Knesetu vedou, píše zpravodajský list Haarec. Izraelský odborový svaz Histadrut v reakci na Netanjahuova slova odvolal celostátní generální stávku. Organizátoři protivládních protestů ale chtějí dál demonstrovat.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 22:19|

Netanjahu hodlá justiční reformu prosadit. Protestům navzdory

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek večer v televizním vystoupení prohlásil, že hodlá pokračovat v prosazování „zodpovědné justiční reformy“. Na řadě míst v Izraeli lidé opět vyšli demonstrovat proti vládě. Dříve během dne rezervisté izraelské armády protestovali i před domy několika ministrů. Na řadě míst lidé blokovali silnice, policie zatkla několik desítek demonstrantů. Parlament navíc v noci na čtvrtek schválil zákon, který má zabránit tomu, aby nejvyšší soud mohl odvolat premiéra.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 22:37|

Nejvyšší soud v Izraeli už nemá zasahovat do jmenování ministrů, změnu zákona podpořil parlament

V Izraeli se úspěšně rozeběhla snaha vlády o změnu zákona, díky níž by se mohl do ministerské funkce vrátit odsouzený šéf ultraortodoxní strany Šas a spojenec premiéra Benjamina Netanjahua Arje Deri. Parlament novelu v pondělí schválil v prvním čtení, napsal list The Times of Israel. Deri skončil v lednu ve funkci ministra vnitra a zdravotnictví poté, co jeho působení v kabinetu zakázal nejvyšší soud.
21. 3. 2023|

Netanjahu s „těžkým srdcem“ odvolal ministra vnitra Deriho

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli oznámil, že z funkce odvolává ministra vnitra a zdravotnictví Arjeho Deriho. Odvolání lídra izraelské ultraortodoxní strany Šas a premiérova významného spojence přichází po středečním rozhodnutí nejvyššího soudu. Ten Derimu zakázal zastávat ministerskou funkci kvůli minulým trestným činům i jeho slibu, že se vzdá politického života v rámci dohody o vině a trestu. Tu uzavřel loni poté, co byl obviněn z daňových deliktů. Píše o tom list The Times of Israel.
22. 1. 2023|

Izraelský ministr musí podle soudu opustit funkci. Nově chce „alternovat“ premiéra Netanjahua

Vůdce izraelské ultraortodoxní strany Šas, Arje Deri, kterému soud ve středu zakázal účast ve vládě, chce být „náhradníkem premiéra“. Podle webu The Times of Israel usiluje o to, aby byl na tuto funkci jmenován. V součastnosti je ministrem vnitra a zdravotnictví, premiér Benjamin Netanjahu by ho ale měl na základě verdiktu soudu v nejbližší době odvolat.
20. 1. 2023|

Ušlapání 45 lidí na izraelské hoře vyšetří státní komise. Na pozadí probíhá politická pře

Izraelská vláda zřídí státní vyšetřovací komisi, která prozkoumá příčiny tragédie při náboženské pouti na hoře Meron. Koncem dubna tam dav ušlapal pětačtyřicet lidí. Předchozí vláda Benjamina Netanjahua takovou komisi neustavila – mimo jiné zřejmě proto, že v ní zasedaly i ultraortodoxní náboženské strany, které pouť pořádaly.
21. 6. 2021|