TÉMA

Biskupové

Biskupové představili ve Vatikánu dary pro papeže, předají mu je ve čtvrtek

Biskupové Čech, Moravy a Slezska představili ve Vatikánu dary pro papeže Františka. Skláři v Kunraticích u Cvikova vyrobili unikátní křišťálovou schránku s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje svaté Zdislavy. Součástí daru je i šek na 50 tisíc eur, což v přepočtu odpovídá víc než 1,25 milionu korun, pro potřebné. Ve čtvrtek 11. listopadu čeká biskupy soukromá audience u papeže, při které své dary předají.
10. 11. 2021|

Biden se setkal s papežem Františkem. Evropské turné amerického prezidenta začalo

Nezvykle dlouho trvala schůzka amerického prezidenta Joea Bidena a papeže Františka ve Vatikánu. Oba lídři spolu podle Vatikánu mluvili 75 minut, italská televize RAI dříve hovořila o hodině a půl. Prezident s papežem jednali o klimatických změnách, dodržování lidských práv či o reakci na pandemii covidu-19. Biden poděkoval papežovi za nasazení ve prospěch chudých a ve prospěch lidí, kteří trpí konflikty či útlakem. V soukromém rozhovoru ho americký prezident označil za největšího světového bojovníka za mír. Bidena o víkendu čeká ještě summit G20 v Římě a klimatická konference v Glasgow.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 21:42|

Američtí katolíci zvažují omezení pro liberální politiky, kteří se k církvi hlásí. Týkalo by se i Bidena

Američtí katoličtí biskupové rozhodují o tom, zda veřejně činní katolíci, kteří podporují některé liberální kroky, mohou ke svatému přijímání. Debata se dotýká i prezidenta Joea Bidena, který je celoživotním katolíkem a zároveň podporuje právo na potrat či manželství stejnopohlavních párů. Některé představitele katolické církve, ke které se v USA hlásí téměř čtvrtina lidí, Bidenův přístup znepokojuje. Sám Biden je teprve druhým katolíkem v nejvyšším úřadě Spojených států.
18. 6. 2021|