TÉMA

Lex Dukovany

Prezident podepsal zákon o dostavbě Dukovan, i když měl výhrady kvůli vyloučení Ruska a Číny

Prezident Miloš Zeman podepsal osm zákonů včetně takzvaného Lex Dukovany, který stanoví podmínky pro stavbu nového bloku jaderné elektrárny. Hlava státu k němu dříve měla výhrady kvůli vyloučení uchazečů z Číny a Ruska. Nebylo jisté, zda ho nevetuje. Prezident podepsal také rozšíření pravomocí stráže přírody a lesní stráže nebo novelu zlepšující dostupnost léčebného konopí.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 12:54|

Šeky na levnější energie dostane podle Havlíčka 800 tisíc domácností. Z opozice zní výhrady

Čelit rostoucím cenám energií chce vláda vydáním energetických šeků, nárok by na ně podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) mělo mít asi 800 tisíc chudších domácností. Z toho, že ceny rostou, viní Havlíček i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala program Green Deal Evropské unie, podle šéfa pirátského klubu Jakuba Michálka je to však hlavně kvůli politice Ruska. Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek se pozastavil nad vytvořením poukazů na levnější energii, za efektivnější by považoval pomoci ohroženým domácnostem prostřednictvím příspěvků na bydlení. Bartošek, Fiala, Havlíček a Michálek diskutovali o energetice v Otázkách Václava Moravce.
26. 9. 2021|

Poslance čeká před volbami poslední řádná schůze, někteří nevylučují mimořádné zasedání

Téměř šest stovek neprojednaných bodů figuruje v podkladech pro poslední řádnou sněmovní schůzi před říjnovými volbami. Její pořad bude organizační výbor řešit tento týden, samotná schůze je pak plánovaná na polovinu září. Někteří poslanci včetně předsedy komory Radka Vondráčka (ANO) nevylučují svolání mimořádného zasedání pléna.
30. 8. 2021|

Lex Dukovany projednají senátní výbory. Horní komora se má předlohou zabývat za měsíc

Senátní výbory se budou zabývat takzvaným zákonem lex Dukovany, který mimo jiné brání ruským či čínským firmám podílet se na výstavbě nového jaderného bloku. Samotnou předlohou se mají senátoři zabývat 21. července. Horní komora by podle předběžné dohody vládních a opozičních stran měla do zákona prosadit i pojistku větší parlamentní kontroly.
22. 6. 2021|

Sněmovna schválila omezení marketingu po telefonu, konec pandemické pohotovosti neprošel

Koalice Spolu se pokoušela navrhnout projednání zrušení pandemické pohotovosti, nezískala však k tomuto kroku podporu. Sněmovnou neprošlo ani hlasování o předloze o přeměně dětských skupin, přes nesouhlas ministyně práce Jany Maláčové (ČSSD) jej poslanci vrátili do druhého čtení. Komora naopak schválila novelu telekomunikačního zákona, která by měla mimo jiné zpřísnit pravidla pro oslovování zákazníků po telefonu. Poslanci si také odhlasovali, že se dostavby Jaderné elektrárny Dukovany nebudou účastnit ruské a čínské firmy.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 21:06|