TÉMA

Cestovní ruch

Ministerstvo dotovalo v cestovním ruchu i neúčelné a nehospodárné projekty, hodnotí NKÚ

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nastavilo pro čerpání dotací z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech 2016—2023 (NPPCRR) obecné a neměřitelné cíle, uvádí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Není proto podle něj možné posoudit a změřit přínosy dotace pro cestovní ruch jako celek. Stát od roku 2016 do července 2023 vydal více než 431 milionů korun na 375 projektů. Kontrola ukázala, že chyby v systému umožnily podpořit i neúčelné a nehospodárné projekty. Ministerstvo sdělilo, že si je některých nedostatků vědomo a nastavení programů zlepšuje, do konce roku vyhlásí nové programy.
25. 3. 2024|

Petr Pavel přivítal prezidenta Angoly. Země chce s Českem spolupracovat ve vědě či obraně

Česko má Angole co nabídnout v oblastech bezpečnosti, rozvoje leteckého i dopravního průmyslu, zdravotnictví, chytrého zemědělství, těžebního průmyslu nebo geologického průzkumu. Po středečním jednání s angolským protějškem Joaem Lourencem v Praze to řekl prezident Petr Pavel. Angolská hlava státu uvedla, že africkou zemi zajímá spolupráce s Českem v zemědělství, zpracovatelském průmyslu, na úrovni univerzit, ve vědě i cestovním ruchu.
21. 2. 2024Aktualizováno21. 2. 2024, 20:28|

Drahota přiměla Maďary omezit dovolené. Úbytek turistů pocítil i populární Balaton

Maďarsko trápí pokračující zdražování, inflace v zemi je nejhorší v celé Evropské unii. Svou daň si vybrala i na dovolených, jelikož pobyty v tradičních destinacích si mohlo dovolit výrazně méně turistů než loni. Maďaři častěji jedí doma a vyhýbají se hotelům. Samotní provozovatelé ubytovacích zařízení se také museli nové situaci přizpůsobit. Vláda opakovaně tvrdila, že růst cen dostane pod kontrolu, nakonec ale přiznala, že i podzim bude obtížný.
2. 9. 2023|

V Česku se ve druhém čtvrtletí ubytovalo o 14,3 procenta více turistů než loni. Celkově ale ve službách klesly tržby

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním druhém čtvrtletí ubytovalo 5,8 milionu turistů, meziročně o 14,3 procenta více. Domácí hosté převažovali nad zahraničními. Turisté strávili v ubytovacích zařízeních dohromady 13,8 milionu nocí, o 14,5 procenta více než ve stejném období loni. V ubytování a stravování také ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly tržby. Celkově ale ve službách v Česku v tomto období meziročně klesly o 3,5 procenta. Oslabila hlavně doprava a skladování. Tržby naopak ve vědeckých a technických činnostech. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 21:16|

Okolí hotelů na Rhodu tvoří místy spáleniště, turisty musejí lákat na slevy

Řecko dál bojuje s požáry. Situace je v současnosti nejvážnější u města Volos v centrální části země. Oheň tam zachvátil areál muničního skladu řeckého letectva a svědci mluví o explozích. Ostrov Rhodos je na tom už lépe. Úřady zrušily nařízení k evakuaci a obyvatelé všech obcí se poprvé od vypuknutí požárů mohou vrátit domů. Hotely se ale potýkají s výpadky elektřiny a rušením rezervací. Odliv turistů se snaží zastavit slevami.
27. 7. 2023|

Na řeckém ostrově Rhodos museli kvůli požáru evakuovat turisty včetně stovek Čechů

Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se v sobotu odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru. Z několika hotelů a penzionů je do bezpečí odvezly autobusy. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckou televizi Skai TV. Podle českého ministerstva zahraničí jsou mezi evakuovanými také Češi.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 19:25|

Ivo Vondrák rezignoval. Novým moravskoslezským hejtmanem je Jan Krkoška

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (zvolen za ANO) rezignoval. Na čtvrtečním zastupitelstvu mu hrozilo odvolání z funkce. Vondrák spolu s tehdejším ostravským primátorem Tomášem Macurou (tehdy ANO) podpořil v prezidentské volbě Petra Pavla proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Později Vondrák vystoupil z ANO. Novým hejtmanem zastupitelé zvolili Jana Krkošku (ANO).
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 11:28|

Zájem o dovolenou v karavanu roste. Kraje na to reagují podporou vzniku stání pro obytná auta

V Plzeňském kraji vznikají první karavanová stání, která dotacemi podpořilo hejtmanství. Na jejich zřízení vyčlenilo celkem osm milionů korun, čímž reaguje na růst zájmu o individuální dovolené. Kempování na parkovištích se rozmohlo v době koronavirové pandemie, kdy byly hotely a penziony zavřené. Podporu pro karavanisty rozjely i další kraje v Česku.
28. 4. 2023|

Cestovní ruch se pomalu vrací k předcovidovým číslům. Češi stále častěji volí dovolenou v tuzemsku

Příjmy České republiky z cestovního ruchu loni dosáhly přibližně 118 miliard korun, meziročně byly asi o 51 miliard korun vyšší. Nepřekonaly však úroveň z předcovidového roku 2019, kdy činily zhruba 167 miliard korun. Podle ředitele CzechTourism Jana Hergeta se cestovní ruch pomalu vrací na původní hodnoty. Uvedl, že Češi však oproti dřívějším dobám stále častěji cestují po tuzemsku. Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek podotkl, že lidé nyní také stále častěji volí kratší pobyty.
18. 3. 2023|

Divák není hlupák, umí si poradit, varuje před zjednodušováním ekonomická novinářka Vorlíčková

Klasický divák si v řadě základních ekonomických situací umí poradit. Jde o to, aby získal další informace, než aby ho redaktor vodil za ručičku, myslí si reportérka České televize Hana Vorlíčková. Zabývá se hlavně ekonomickými tématy, její oblíbenou oblastí je ale letectví, i přesto, že se sama létat bojí. V podcastu Background ČT24 vypráví taky o zatčení na letišti ve Spojených arabských emirátech nebo incidentu na hranici mezi Severní a Jižní Koreou.
16. 3. 2023|

Archeologové v jižním Egyptě odhalili sochu sfingy. Je maličká

Archeologové v jižním Egyptě objevili sochu sfingy z římské doby. Informovala o tom agentura AP. Káhira doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch, který je pro Egypt důležitým zdrojem příjmů.
7. 3. 2023|

Vláda chce přepsat programové prohlášení. Plánuje podporu bydlení nebo důchodovou reformu

Kabinet v příštích týdnech přepíše programové prohlášení. To z velké části předurčuje práci parlamentu a celé směřování země. Pokračovat má pomoc domácnostem i firmám s cenami energií. V plánu je i předložení důchodové reformy, zákon o cestovním ruchu nebo eDokladovka.
2. 1. 2023|

Chorvatsko nečekají jen oslavy Vánoc a Nového roku. Země přijímá euro a vstupuje do Schengenu

Čtyřmilionové Chorvatsko se chystá nejen na Vánoce a Silvestra, ale také na zcela zásadní změny v novém roce. Od 1. ledna země vstupuje do schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Ještě větší dopad bude mít ale druhý zvrat: národní měna kuna definitivně končí a nahradí ji euro. Ne každý obyvatel to vítá.
23. 12. 2022|

Za nemanželský sex až rok vězení, schválili Indonésané. Týká se to i turistů

Indonéský parlament schválil nový trestní zákoník, který mimo jiné zakazuje nemanželský sex a soužití nesezdaných párů. Nová norma, která se bude vztahovat na Indonésany i cizince, počítá s trestem až jednoho roku vězení za pohlavní styk mezi lidmi, kteří neuzavřeli manželství. Zákon musí ještě podepsat prezident, upozornily agentury AP a Reuters. Platnost zákazu i pro cizince kritizují mimo jiné firmy podnikající v cestovním ruchu.
6. 12. 2022|

Exministr Vondruška dostal podmínku za rozdávání voucherů známým, píší Hospodářské noviny

Bývalý ministr pro místní rozvoj z let 2009 až 2010 Rostislav Vondruška byl pravomocně odsouzen za to, že jako generální ředitel agentury CzechTourism rozdával dárkové poukázky v hodnotě několika set tisíc korun k podpoře cestovního ruchu a zneužil je k osobnímu prospěchu. Soud mu minulý týden uložil roční podmíněný trest, uvedly Hospodářské noviny. Exministr zváží, zda podá dovolání.
17. 10. 2022|

Podnikatelé vyčíslili škody po požáru v Českém Švýcarsku na půl miliardy, kraj chystá vouchery

Škody v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku a omezením turistického ruchu vyčíslili podnikatelé na téměř půl miliardy korun. Koncepční podpora ze strany státu zatím nevznikla, uvedl Jan Šmíd, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Návštěvnost národního parku kvůli uzavření soutěsek v Hřensku a cesty na Pravčickou bránu po požáru výrazně klesla. Ústecký kraj připravuje na podporu podnikatelů vouchery. Turisté, kteří se ubytují v oblasti na delší dobu, zřejmě také získají zdarma jízdenku na dopravu v celém kraji.
6. 9. 2022|

CK Sunflower Tours ukončila činnost, v zahraničí má devadesát klientů

Cestovní kancelář (CK) Sunflower Tours ohlásila ukončení činnosti, chystá návrh na insolvenci. Vyzvala zákazníky, kteří mají koupený zájezd s odletem v nejbližších dnech, aby necestovali na letiště, protože nebudou odbaveni. Uvedla to na svém webu. V zahraničí má podle Slavia pojišťovny, u které je pojištěna pro případ úpadku, devadesát klientů. Lidé na rekreaci budou moci ve svých hotelech dokončit pobyt, do Prahy se vrátí původně plánovanými linkami. Celkově se úpadek týká zhruba 300 zákazníků. ČTK to v úterý sdělil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.
23. 8. 2022|

30 let zpět: Odliv turistů z rozpadajícího se Československa

Napjaté vztahy uvnitř federace se v létě 1992 projevily i na atraktivitě Československa pro zahraniční turisty. Výrazný pokles zájmu o navštívení Československa, či přímo rušení zájezdů, zaznamenaly cestovní kanceláře u turistů z Itálie, Francie, Německa, Spojených států amerických, ale i Japonska. Na názory samotných turistů se ptala pražská redakce ČST.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 8. 2022|

V Českém Švýcarsku zbývá dohasit posledních 80 hektarů, park shání hasiče pro dohled

V Českém Švýcarsku zbývá hasičům dohasit asi osmdesát hektarů, což je méně než desetina původní plochy. Ráno hasiči předali správě národního parku další uhašené území, rádi by to zopakovali i ve středu. Jde o část třetího sektoru, který se nachází severozápadně od Vysoké Lípy. Na návrat evakuovaných to ale zatím nemá vliv, uvedli hasiči na Twitteru. Správa národního parku zároveň shání dobrovolné hasiče, kteří by dohlédli na už uhašená místa. A to i ze vzdálenějších regionů, místní hasiči jsou totiž často vyčerpaní.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 17:59|

Rána za ranou se valí na evropský cestovní ruch. Pohostinství chybí lidé, potíže mají i letiště

Mnohé evropské restaurace, bary a hotely se potýkají s nedostatkem pracovníků. Kvůli covidové pandemii přišli o místo a nyní v cestovním ruchu chybí. Například ve Španělsku postrádá pohostinství 200 tisíc lidí. V sousedním Portugalsku patnáct tisíc.
5. 7. 2022|

Česká Skalice se marně snaží pronajmout autokemp u Rozkoše. Zvažuje jeho prodej

Pokus o největší obchodní transakci v historii České Skalice na Náchodsku nevyšel. Pronajmout investorovi na 30 let městský kemp u přehrady Rozkoš, jeden z největších v zemi, se radnici ani napodruhé v koncesním řízení nepodařilo. Nikdo se nepřihlásil.
4. 7. 2022|

Stačilo třicet let a polovina ledovců je pryč. Výzkum popsal změny v tropické části And

Ledovce v tropické části jihoamerických And se za posledních třicet let zmenšily téměř o polovinu, vyplývá ze studie skupiny MapBiomas, na níž se podíleli experti z Brazílie či Peru. K bezprecedentnímu úbytku ledovců podle nich přispěly klimatické změny i rozsáhlejší požáry v Amazonii.
20. 5. 2022|

Lávka v Dolní Moravě je zbytečná atrakce, lidi k přírodě nepřiblíží, kritizuje ekolog Vlašín

V horském resortu Dolní Morava na Orlickoústecku se pro turisty otevřel nejdelší visutý most pro pěší na světě Sky Bridge 721. Ve výšce 95 metrů překonává údolí Mlýnského potoka z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum. Místostarosta obce Dolní Morava Petr Vrzal doufá, že most do obce přivede více turistů a peněz, ekolog Mojmír Vlašín se naopak obává, že dojde k poškození přírody. Oba byli hosty pořadu Události, komentáře.
14. 5. 2022|

V Dolní Moravě se otevřel nejdelší visutý most pro pěší na světě. Ochránci přírody ho kritizují

Lávka Sky Bridge je dlouhá 721 metrů a spojuje dva horské hřebeny Králického Sněžníku - Slamník a Chlum. Zátěžová zkouška lávky, která je v nadmořské výšce 1110 metrů, skončila v neděli, první turisté mostem projdou v pátek 13. května, vstupenky si musí koupit on-line. Agentura CzechTourism očekává, že unitkátní stavba přiláká do lokality návštěvníky z celého světa. Podle ochránců přírody je projekt problematický, nepříznivě ovlivní ráz krajiny.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 14:28|