TÉMA

Ebrahím Raísí

Strategická chyba, reagoval Írán na americké údery. Na žádost Ruska se sejde Rada bezpečnosti

Americké údery v Iráku a Sýrii jsou strategickou chybou Washingtonu, která dál zvýší napětí v regionu, uvedl podle agentury AFP mluvčí íránské diplomacie. V podobném duchu se vyjádřil mluvčí irácké armády, který varoval, že nálety mohou mít vážné následky na stabilitu a bezpečnost Iráku i celého Blízkého východu. Podle Bagdádu zemřelo při náletech 16 lidí včetně civilistů. Damašek operaci označil za agresi a zmínil se o americké okupaci syrského území. Na žádost Ruska se v pondělí sejde Rada bezpečnosti OSN. USA chtějí v úderech pokračovat. Páteční operaci považují za první fázi své odpovědi na lednový útok na americké vojáky v Jordánsku.
3. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 20:46|

Budeme se snažit zrušit tyranské sankce, které zavedla Amerika, prohlásil nový íránský prezident

Írán podnikne kroky ke zrušení tyranských sankcí, které proti němu zavedly Spojené státy, řekl podle agentury Reuters zvolený ultrakonzervativní prezident Ebrahím Raísí. Stalo se tak poté, co mu íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí předal pověřovací listiny. Funkce by se Raísí měl oficiálně ujmout ve čtvrtek. Týden nato by měl parlament hlasovat o důvěře jeho kabinetu.
3. 8. 2021|

Izrael se ostře vymezil proti nově zvolenému íránskému prezidentovi. Průběh voleb kritizují i USA, Teherán to označil za vměšování

Nová izraelská vláda Naftaliho Bennetta se ostře vymezila vůči nově zvolenému prezidentovi Íránu. Tím je ultrakonzervativní Ebráhím Raísí, který ovládl páteční volby, jež provázela nejnižší účast od založení islámské republiky. Inaugurován bude na začátku srpna. Podle Izraele bude nový režim znepřáteleného státu „režimem brutálního popravčího“. K procesu voleb se negativně vyjadřují Spojené státy. Teherán to považuje za vměšování.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 12:51|

Íránci volí nového prezidenta, který nahradí Rouháního. Zájem o volby zatím moc není

V Íránu v pátek v sedm ráno místního času začaly prezidentské volby. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval voliče, aby k hlasování přišli ve velkém počtu, informovala agentura Reuters. Očekává se však, že kvůli nespokojenosti Íránců s politickým vedením a s ekonomickou situací země bude volební účast nižší než obvykle.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 20:35|

Mladí Íránci před prezidentskými volbami nevidí šanci na změnu

Írán čekají v pátek prezidentské volby. Experti v prvním kole předpovídají nízkou účast – i kvůli bojkotu hlasování mladými Íránci. Vzhledem k tomu, že klíčová Rada dohlížitelů do voleb pustila jen sedm kandidátů, pětici ultrakonzervativců a dva uchazeče nakloněné reformám islámské republiky. Tři z nich ve středu, 48 hodin před volbami, odstoupili, takže na listině zůstal jeden reformátor a tři konzervativci. Mladší generace tak zásadnější zlepšení v ekonomické ani sociální oblasti nečekají.
17. 6. 2021|

Favorit na íránského prezidenta podporuje jadernou dohodu. Jednání o ní provází nedůvěra

Favorit na post prezidenta Íránu, ultrakonzervativec Ebrahím Raísí, podporuje mezinárodní dohodu o jaderném programu země. Prohlásil to před pátečními volbami. Tak jako předvolební kampaň v Íránu v těchto dnech vrcholí také jednání o oživení mezinárodní smlouvy, která má islámské republice zabránit v získání atomové zbraně.
15. 6. 2021|