TÉMA

Investenergy

Žalobce žádá pro Koláčka z kauzy Mostecké uhelné 7,5 roku. Dokazování skončilo po více než čtyřech letech

Státní zástupce žádá pro někdejšího manažera Mostecké uhelné společnosti (MUS) Antonia Koláčka 7,5 roku vězení, propadnutí veškerého majetku a zákaz působení ve vedení firem. Pro dalšího manažera Oldřicha Klimeckého navrhl odnětí svobody od pěti do 7,5 roku. V úterý to uvedl v závěrečné řeči u pražského městského soudu. Obžaloba tvrdí, že manažeři MUS ovládli firmu jejími vlastními penězi a že při její následné privatizaci podvodně způsobili státu škodu ve výši přes dvě miliardy korun. Obsáhlé dokazování v kauze z 90. let v úterý soud dokončil po více než čtyřech letech od zahájení procesu.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 14:44|

Na zprávy BIS o privatizaci Mostecké uhelné si exministři u soudu nevzpomněli

Bývalí ministři kabinetu současného prezidenta Miloše Zemana si ve čtvrtek u pražského městského soudu nevzpomněli na to, že by viděli zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS). Expremiér Vladimír Špidla, europoslanec Ivan David i současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedli, že závěry reportů v době rozhodování o prodeji menšinového státního podílu v MUS neznali. Bývalí členové vlády v případu svědčili již dříve, ve čtvrtek se vyjadřovali pouze k odtajněným zprávám.
17. 6. 2021|

V kauze Mostecké uhelné tento týden vypovídá sedm exministrů, spolu s nimi i Zeman

Sedm bývalých ministrů tento týden svědčí u soudu kvůli prodeji Mostecké uhelné společnosti v roce 1999. Tehdejší premiér a nynější prezident Miloš Zeman má vypovídat ve středu prostřednictvím videokonference. Podle obžaloby Zemanova vláda nevěděla, že menšinový podíl prodává tehdejším manažerům Mostecké uhelné, kteří firmu údajně skrytě ovládli.
14. 6. 2021|