TÉMA

Jaroslaw Kaczynski

Duda má dění kolem polské televize za anarchii. Obnovujeme právo, kontroval Tusk

Polský prezident Andrzej Duda obvinil nového ministra kultury Bartlomieje Sienkiewicze z porušování ústavy poté, co šéf resortu ve středu nechal vyměnit vedení veřejnoprávní televize TVP, rozhlasu a státní tiskové agentury. Vláda podle prezidenta měla raději pozměnit zákony, aby mohly sloužit ke jmenování šéfů médií veřejné služby. Duda rovněž vyzval kabinet k respektování právního řádu. Premiér Donald Tusk hlavě státu odpověděl, že cílem kroků ministerstva kultury je obnovit právo a obyčejnou slušnost, uvedla ve čtvrtek soukromá televize TVN 24 na svém webu.
21. 12. 2023|

Ať je dost polských písní. Právo a spravedlnost navrhuje nové kvóty pro rádia, hájí je covidem

Polská vládní strana Právo a spravedlnost navrhuje, aby tamní rádia musela hrát nejméně polovinu hudby polské, zároveň chce, aby osmdesát procent z této poloviny bylo odehráno přes den. Kvóty existují už nyní, jsou ale výrazně nižší, a PiS jejich růst hájí potřebou podpořit domácí umělce v době omezované produkce kvůli pandemii koronaviru. Podle opozice má ovšem návrh čistě politický motiv.
25. 1. 2022|

Další spory s Bruselem. Podle polských médií oslabují pozici premiéra Morawieckého

Evropská komise Polsku znovu nepotvrdila jeho národní plán obnovy. Chce tak Varšavu přimět k ústupkům v reformách justice, které považuje za nedemokratické. Premiér to odmítá a začíná hrozit vetem některých unijních plánů, třeba energetické transformace. Spory s Bruselem podle polských médií stále víc oslabují pozici Mateusze Morawieckého v čele vlády.
28. 10. 2021|

V polském Řešově bude starostovat opoziční politik. Podle vicepremiéra jde o budíček pro vládu

Novým starostou východopolského města Řešov se stane opoziční kandidát Konrad Fijolek. Ten v prvním kole místních předčasných voleb získal 56,51 procenta hlasů. Jelikož obdržel většinu hlasů, druhé kolo v tomto městě nebude zapotřebí, uvedla v pondělí agentura PAP. Vicepremiér země Jaroslaw Gowin výsledek volebního klání označil za „budíček“ pro vládní koalici před parlamentními volbami.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 16:58|