TÉMA

Cín

Na bystřické zvony bude třeba více peněz. Kovy podražily

Zdražení kovů komplikuje sbírku na nové zvony pro Bystřici nad Pernštejnem. Když ji tamní věřící zakládali, potřebovali v ní získat zhruba jeden a čtvrt milionu korun. Jenže cín a měď, ze kterých se zvonovina slévá, podražily – během několika měsíců o desítky procent. Celková částka, která bude na tři nové zvony potřeba, se tak zvýšila o stovky tisíc.
11. 2. 2022|

V cementárně na Litoměřicku vzniklo centrum zaměřené na získávání lithia z odpadu

V cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku se otevřelo výzkumné centrum, kde se ověřuje mimo jiné technologie na získávání lithia. V Krušných horách v okolí Cínovce na Teplicku by se tento kov mohl těžit. Centrum CirkTek s experimentální rotační pecí vybudovala Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze za čtyřicet milionů korun. Roční provozní náklady se odhadují na dvacet milionů korun.
25. 6. 2021|

Zásoby cínu se tenčí. Indonésie hledá ložiska v mořském písku a devastuje přírodu

Indonésie je největším světovým vývozcem cínu. Tento kov se používá od obalů potravin až po elektroniku, která je určena k výrobě „zelené“ technologie. Kvůli vyčerpání ložisek na souši se horníci z ostrova Bangka vydávají k dřevěným pontonům, které jsou vybaveny k bagrování mořského dna a hledání cínové rudy. Indonéská ekologická skupina Walhi vede kampaň za zastavení těžby na moři, která devastuje rozsáhlé mangrovy na západním pobřeží Bangky. Naftové motory a znečištěná voda mají také za následek masivní snížení počtu ryb.
14. 6. 2021|