TÉMA

Jill Bidenová

Ve věku 96 let zemřela bývalá americká první dáma Rosalynn Carterová

Ve věku 96 let v neděli zemřela bývalá americká první dáma Rosalynn Carterová, manželka někdejšího prezidenta Jimmyho Cartera. Podle agentur Reuters a AP to oznámilo středisko Carter Center, které manželé založili. Po prezidentském mandátu Jimmyho Cartera, kterého v roce 1980 porazil ve volbách Ronald Reagan, se bývalá první dáma zabývala především dobročinnými aktivitami v USA a ve světě.
19. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 00:05|

Světoví lídři gratulují Karlovi III. ke korunovaci. Britům nabídla sjednocující prvek, řekl Pavel

Jako symbol vytrvalosti vidí světoví lídři sobotní korunovaci britského panovníka Karla III., kterému k historickému okamžiku pogratulovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či český premiér Petr Fiala (ODS).  Blahopřání i přes chladné vztahy Pekingu s Londýnem připojil čínský prezident Si Ťin-pching. Český prezident Petr Pavel, který byl přítomen ceremoniálu ve Westminsterském opatství, zhodnotil, že v době těžkostí nabídla korunovace Britům něco sjednocujícího.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 18:18|

Vše připraveno. Centrum Londýna se před korunovací plní fanoušky monarchie

Velkou Británii dělí poslední den od první korunovace panovníka po sedmdesáti letech. V centru Londýna, zejména podél trasy, po níž v sobotu pojede procesí s králem Karlem III., už tři dny nocují příznivci monarchie z celého světa. V hlavním městě Británie se kvůli korunovaci zpřísňují bezpečnostní opatření, v sobotu bude v ulicích Londýna jedenáct tisíc policistů. V předvečer ceremoniálu přivítal Karel III. zahraniční hosty včetně českého prezidenta Petra Pavla na recepci v Buckinghamském paláci.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 22:05|

Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci

Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.
4. 2. 2023|

Americká předvolební kampaň vrcholí. Biden mluvil o odpíračích voleb, Trump o radikální levici

Současný americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v Bílém domě Donald Trump se v neděli na poslední chvíli snažili získat hlasy voličů před úterním vyvrcholením voleb do Kongresu i dalších institucí. Biden na univerzitě ve státě New York hovořil ke studentům, vyzdvihl sílu a možnosti jejich generace. Trump na Floridě varoval před „sílící tyranií levice“ a přiživoval debatu o své možné opětovné kandidatuře do úřadu v roce 2024, informovaly zahraniční agentury.
7. 11. 2022|

Velká Británie se rozloučila s královnou Alžbětou II.

Ve Westminsterském opatství se uskutečnila bohoslužba za Alžbětu II. Byla vrcholnou událostí pondělního státního pohřbu britské panovnice, na který přijelo na pět set státníků a dalších významných osobností z celého světa. Osm nosičů po skončení bohoslužby za zvuku varhan přeneslo rakev na lafetu, kterou 142 příslušníků královského námořnictva odtáhlo centrem Londýna k Wellingtonovu oblouku. Odtud byla rakev pohřebním vozem převezena na hrad Windsor. Během smutečního obřadu byla spuštěna do krypty v kapli svatého Jiří. Večer se s ní na soukromém obřadu ještě naposledy rozloučí nejbližší.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 19:57|

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

Americká policie obvinila podezřelého ze střelby u Chicaga ze sedmi vražd, útok plánoval týdny

Policisté v Highland Park na předměstí Chicaga vypátrali muže podezřelého ze zastřelení sedmi lidí při průvodu k pondělnímu Dni nezávislosti. Později v úterý uvedli, že dotyčný útok plánoval několik týdnů a zbraň si opatřil legálně. Muž je v zadržovací vazbě a čelí obvinění ze sedmi vražd. K dalšímu incidentu došlo ve Filadelfii, kde byli postřeleni dva policisté. Ti v centru města dohlíželi na bezpečnost lidí při koncertu a ohňostroji při příležitosti svátku 4. července.
5. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 07:34|

S manželem se už můžeme alespoň vídat, řekla Zelenská listu The Guardian

Ukrajinská první dáma Olena Zelenská řekla v rozhovoru pro list The Guardian, že vzhledem ke zločinům, které páchají ruské invazní jednotky v její zemi, je možné, že jsou schopny všeho. Reagovala tak na dřívější slova svého manžela Volodymyra Zelenského, že terčem číslo jedna byl pro ruské síly on a druhým cílem jeho rodina. Ta podle Zelenské zůstává rozdělena, ale s mužem se už může alespoň vídat.
18. 6. 2022|

Demonstranti polili ruského velvyslance v Polsku červenou barvou na protest proti válce

Ruského velvyslance v Polsku Sergeje Andrejeva polili demonstranti červenou barvou, když se v poledne pokusil položit věnec k pomníku sovětských vojáků ve Varšavě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti výročí vítězství nad nacistickým Německem prohlásil, že Ukrajina zvítězí i tentokrát proti ruské agresi. Upozornil ale také, že cesta k vítězství bude složitá. Britský ministr obrany Ben Wallace zase při této příležitosti řekl, že ruští generálové by měli být postaveni před vojenský soud. Německý kancléř Olaf Scholz ocenil přátelství s Francií a označil ho za vzor pro Evropu.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 22:21|

Jill Bidenová nečekaně navštívila Ukrajinu a setkala se s manželkou prezidenta Zelenského. Na Slovensku ocenila dobrovolníky

Americká první dáma Jill Bidenová v Košicích navštívila krizové centrum pro uprchlíky z Ukrajiny a ocenila práci zaměstnanců a dobrovolníků. Při své návštěvě Slovenska zavítala také do základní školy, kde se nachází třída pro žáky z Ukrajiny. Odpoledne s premiérem Eduardem Hegerem zavítala na hraniční přechod Vyšné Nemecké – Užhorod. Poté nečekaně navštívila Ukrajinu a blízko hranic se Slovenskem se setkala s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta. V pondělí by se Bidenová měla setkat s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
8. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 20:06|

Skupina G7 poskytne miliardu očkovacích dávek chudým zemím

Ekonomicky silné země skupiny G7 poskytnou v následujícím roce miliardu vakcín proti covidu-19 chudým zemím, aby mohly naočkovat svoji populaci. Na tiskové konferenci po skončení summitu to řekl britský premiér Boris Johnson. V prohlášení vydaném po třídenním jednání G7 v Cornwallu také mimo jiné účastníci slíbili další peníze na boj proti globálnímu oteplování a kritizují Čínu.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 20:33|