TÉMA

Petr Husa

Epidemie chřipky pravděpodobně začíná pomalu ustupovat, ukazují data Státního zdravotního ústavu

Epidemie chřipky podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pravděpodobně začíná ustupovat. Počet nemocných s jejími příznaky poklesl o více než čtvrtinu, celkový počet akutních respiračních infekcí o desetinu. Nemocných bylo v předcházejícím týdnu 1713 na sto tisíc obyvatel, informoval SZÚ na sociální síti X.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 11:00|

Lidé vozí z dovolených dvakrát tolik nemocí než loni. Vedou střevní infekce

Podle čísel hygieniků si lidé vozí z dovolených dvakrát tolik nemocí ve srovnání s loňským rokem. Podle nich je to hlavně návratem k cestování po covidových letech. Nejčastěji se turisté nakazí střevními infekcemi. Vzrostl i počet pacientů s malárií nebo horečkou dengue.
4. 8. 2023|

Jak velká bude letní covidová vlna, se teprve ukáže. Stát by se ale měl připravit, nabádají lékaři

V minulých dvou letech byly letní měsíce v Česku, potažmo většině Evropy, obdobím největšího útlumu epidemie covidu-19. Letos ale začaly počty nakažených již před začátkem prázdnin růst. Lékaři nyní nabádají odpovědné autority, aby se včas připravily na možnou letní vlnu i na podzim. Připouštějí však, že se teprve ukáže, jak vážná ona letní vlna bude. Čas na přípravu podle nich každopádně ještě je.
29. 6. 2022|

Opozice chce v covidových certifikátech uvádět údaje o protilátkách. Problém je ale s jejich měřením

V Česku pokračuje debata o uznávání protilátek po onemocnění covidem-19. Podle části opozice by měl být údaj součástí covidových certifikátů – stejně jako třeba záznam o očkování. Podle ministra zdravotnictví ale zatím není jasné, jaká hladina protilátek člověka ochrání.
14. 6. 2021|