TÉMA

Bolest hlavy

Vědci popsali, proč po červeném vínu bolí hlava. Pomoci může levnější láhev

Pití červeného vína působí bolesti hlavy některým lidem, kteří mohou jiné alkoholické nápoje pít bez problémů. Řešením pro ně může být kupovat si levnější lahve vína vyrobeného z bobulí, které trávily méně času na slunci, tvrdí emeritní profesor enologie, vědního oboru zabývajícího se vínem, Andrew Waterhouse z Kalifornské univerzity v Davisu. Waterhouse vedl výzkum publikovaný v časopise Nature.
28. 11. 2023|

Migrénou trpí v Česku až milion lidí. Účinnou léčbu ale zatím podstupuje jen zlomek

Vážné problémy s migrénou má v Česku zhruba 300 tisíc lidí a pokud se započtou i mírnější příznaky, vyhoupne se číslo k milionu. Pacienty často provází nižší výkon či úplná pracovní neschopnost. Účinná léčba existuje, zatím ji ale podstupuje jen zlomek nemocných.
10. 8. 2023|

Migréna není jen obyčejná bolest hlavy, ale leckdo si to myslí. Proto se také léčí jen zlomek nemocných

Lidé s migrénou čekají na efektivní léčbu i několik let, ukázal průzkum organizace Migréna-help a Evropské aliance pro migrénu. Specializovaná centra jsou přetížená a zároveň je léčba této nemoci špatně financovaná, ale přispívá k tomu i špatná informovanost mezi pacienty a praktickými lékaři. Neurologové pro ně proto chtějí aktualizovat skoro dvacet let stará doporučení, aby nemoc včas rozeznali.
2. 11. 2022|

Nejčastější vedlejší účinky vakcín hlásili ve velké míře i lidé s placebem, zjistila analýza klinických studií

Analýza dat z klinických studií vakcín proti covidu-19 ukázala, že významná část nahlášených běžných vedlejších účinků pocházela od lidí, kteří místo skutečné vakcíny dostali placebo. Tyto vedlejší účinky tak nemohly spustit složky vakcíny, ale jiné, například psychické faktory. Autoři analýzy tak zdůrazňují nutnost kvalitnější komunikace při očkovacích kampaních.
19. 1. 2022|

V sobotu přibylo 74 nakažených. Od úterý by mohly skončit roušky ve třídách ve zbylých krajích

Ve třech krajích, kde ještě musí žáci nosit ve třídách respirátory, by mohla tato povinnost v úterý skončit. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jeho záměr ale ještě musí schválit vláda, která se sejde v pondělí. Epidemie covidu-19 stále slábne i v nejhůře zasažených regionech. V sobotu bylo pozitivních pouze 74 testů na covid-19. Stejně jako minulou neděli spadl denní přírůstek pod stovku, byl dokonce ještě nižší. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden už jen v jednom okrese více než 50 nových případů.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 19:52|