TÉMA

Falešné zprávy

Stránky České tiskové kanceláře napadli hackeři, útokem se zabývá kontrarozvědka

Zpravodajský web České noviny, který provozuje Česká tisková kancelář (ČTK), napadli hackeři. Ti zveřejnili na stránkách dva smyšlené texty. Falešné informace hovořily například o tom, že Bezpečnostní informační služba (BIS) měla zmařit pokus o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho. Podle Deníku N se hackerským útokem zabývá kontrarozvědka i další úřady.
23. 4. 2024Aktualizovánovčera v 13:49|

Vrabel u soudu odmítl obvinění ze šíření poplašné zprávy o použití jaderných zbraní

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel u Obvodního soudu pro Prahu 1 odmítl obvinění ze šíření poplašné zprávy. Výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku, pronesl podle své výpovědi na základě informací expertů. Muži hrozí až dvouleté vězení, státní zástupkyně navrhuje potrestat ho podmíněným trestem. Jednání bude pokračovat na konci dubna.
2. 3. 2023|

Moskva tvrdí, že se Ukrajinci pokusili narušit ruskou hranici. Falešná zpráva, reaguje Kyjev

Rusko tvrdí, že jeho armáda a pohraničníci zabránili „diverzní skupině“ v narušení ruské hranice ze strany Ukrajiny, oznámila státní agentura TASS s odvoláním na ruské úřady. Bezpečnostní složky pět „narušitelů“ hranice v Rostovské oblasti zabily. Kyjev vzápětí ruské tvrzení o incidentu na hranicích označil za falešnou zprávu. Žádné ukrajinské síly v regionu nejsou, uvedla ukrajinská armáda. Západ v posledních dnech varuje, že Rusko chystá záminku k invazi na Ukrajinu.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 18:26|

Volby přinesou vlnu dezinformací. Hoaxy budou podle expertů zmiňovat hlavně Piráty, covid a migranty

Čtyři měsíce před sněmovními volbami, tedy už v tuto chvíli, se dá odhadovat, co bude hlavními cíli českých dezinformátorů, kteří se budou snažit ovlivnit výsledek hlasování. Falešné zprávy se už začaly objevovat, teď především dehonestují koalici Pirátů a STAN, která má vysoké volební preference. Kromě covidu se ale do dezinformací vrací také téma imigrace. Stejně pečlivě jako na volby se na vlnu fake news připravují kandidující partaje, ale také novinářské redakce.
12. 6. 2021|