TÉMA

Annecy

Muž ve francouzském Annecy útočil nožem, mezi zraněnými jsou i děti

Ve východofrancouzském Annecy ve čtvrtek ráno útočník pobodal pět lidí, z toho čtyři děti, informovala agentura Reuters s odkazem na policii. Dvě děti a dospělý jsou v ohrožení života. Policie muže zadržela, uvedla agentura AFP s odkazem na své zdroje. Francouzský prezident Emmanuel Macron útok odsoudil jako zbabělý, národ je podle něj v šoku. Stav pěti zraněných byl i ve čtvrtek večer vážný.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 20:11|

Film Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové uspěl na francouzských cenách César

Prestižní francouzskou cenu César v kategorii nejlepší celovečerní animovaný film dostal koprodukční snímek české filmařky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad. Vypráví příběh Heleny, která začíná v Kábulu novou životní etapu po boku svého manžela Nazira v jeho velké afghánské rodině. S ním se seznámila na univerzitě v Praze. Film vznikl v česko-francouzsko-slovenské koprodukci. Hlavní ocenění získal krimi snímek La Nuit du 12 (V noci z dvanáctého), stejně tak jeho režisér Dominik Moll.
25. 2. 2023|

Český animovaný film o sobě dává ve světě vědět. Po letech uspěl v Annecy, oslaví ho i Anifilm

Režisérka Michaela Pavlátová získala cenu poroty v Annecy za film Moje slunce Mad. Účast na francouzském festivalu animovaných filmů je pro tvůrce prestižní záležitostí, český snímek byl do hlavní soutěže vybrán téměř po třiceti letech. Ve vedlejší sekci se pak promítal i jiný majoritně český film s názvem Myši patří do nebe. Právě ten uvidí zájemci i v Česku na Anifilmu, který začíná v úterý v Liberci. Až do neděle nabídne stovky filmů, a zaměří se třeba na životní prostředí, virtuální realitu či počítačové hry.
21. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:22|

Myši patří do nebe, nejprve ale do traileru

Myši patří do nebe, tvrdí svým názvem animovaný film Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka. Celovečerní snímek ve světové premiéře uvede festival ve francouzském Annecy, s hlavními hrdiny, myškou Šupito a lišákem Bělobřichem, seznamuje ale české diváky už nyní první trailer. Kina celý příběh odvypráví 7. října.
11. 6. 2021|