TÉMA

Jan Bubeníček

Animátor musí mít herecký talent. Dva velké filmy si s nimi v Česku vypomáhaly

V kinech je právě nový český loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, jenž sbírá pozitivní divácké i kritické ohlasy – podobně jako před dvěma lety jiný tuzemský snímek – Myši patří do nebe – vytvořený stejnou technikou. Oba dva tituly se staly „dílnou“ nových talentů, česká animace tak podle pozorovatelů prochází určitým restartem, který akcelerují i úspěšné studentské filmy. ČT24 mluvila s režiséry, producenty i pedagogy, odkud tato energie vyvěrá – a proč byla před pár lety přerušena.
24. 11. 2023|

Nejlepší je Okupace, rozhodli filmoví kritici. Herecké ceny má „Zátopek“ Neužil a chybující Gajdošíková

Pro Ceny české filmové kritiky je nejlepším snímkem roku 2021 satirické drama Okupace. Jako svůj celovečerní debut tento film natočil Michal Nohejl. Ocenění pro nejlepšího herce si „vyběhal“ Václav Neužil v životopisném titulu Zátopek. Nejlepší herečkou je podle kritiků Pavla Gajdošíková, která zaujala ve snímku Chyby.
5. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 21:49|

Animované Myši patří do nebe a nyní i do kin. Téma smrti vysvětlují přívětivě, říkají tvůrci

Do tuzemských kin vstupuje celovečerní rodinný film Myši patří do nebe. Animovaný příběh podle úspěšné knihy Ivy Procházkové vytvořili Denisa Grimmová a Jan Bubeníček. Příběh o nepravděpodobném kamarádství dvou nepřátel zprostředkovává i dětským divákům téma smrti a ztráty. O novinku je zájem i v zahraničí, podle tvůrců potvrzuje, že české animaci se podařilo vzpamatovat z porevolučního útlumu.
7. 10. 2021|

Myši patří do nebe, nejprve ale do traileru

Myši patří do nebe, tvrdí svým názvem animovaný film Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka. Celovečerní snímek ve světové premiéře uvede festival ve francouzském Annecy, s hlavními hrdiny, myškou Šupito a lišákem Bělobřichem, seznamuje ale české diváky už nyní první trailer. Kina celý příběh odvypráví 7. října.
11. 6. 2021|