TÉMA

Summit G7

Zelenskyj jednal v Japonsku s evropskými lídry i Módím. Čína a Rusko ostře kritizují prohlášení G7

Země skupiny G7 vyzvaly na summitu v Hirošimě Čínu, aby tlačila na Rusko, aby upustilo od agrese vůči Ukrajině. Její prezident Volodymyr Zelenskyj je jedním z hostů summitu, do Japonska přiletěl v sobotu odpoledne místního času a jednal již s některými evropskými státníky i indickým premiérem. Hovořit bude i s americkým prezidentem Joe Bidenem, a to mimo jiné o dodávkách stíhaček americké výroby. Čína a Rusko již ostře zkritizovaly společné prohlášení G7, které se týká i Tchaj-wanu.
20. 5. 2023Aktualizováno20. 5. 2023, 16:41|

V Británii odstartoval summit G7. Politici slibují obnovu ekonomik a pomoc Africe

V Británii začal třídenní summit skupiny velkých světových ekonomik G7. Premiér Boris Johnson jako hostitel v úvodu ocenil, že se politici po dlouhé době mohou opět setkat osobně. Doznívající pandemie je podle něho tou „nejhorší, jaké jsme v životě čelili, a možná i za delší období“, a musíme se z ní „všichni poučit, abychom neopakovali chyby, a ujistit se, že umožníme zotavení našim ekonomikám.“
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 22:45|

Účastníci summitu G7 chtějí vyslat jasný vzkaz, že dominance Západu není u konce

Do Británie se sjíždějí lídři nejvyspělejších ekonomik světa na vůbec první setkání od vypuknutí pandemie, která proměnila celou planetu. I vliv nákazy je jednou z řady výzev, které na představitele západního hospodářství čekají. Kromě covidu-19 nebo životního prostředí ale chtějí účastníci summitu v cornwallském letovisku vyslat do světa jasný vzkaz – dominance Západu není zdaleka u konce.
10. 6. 2021|