TÉMA

Bělotín

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Dálnice D48 má pět nových kilometrů, řidiči se po nich projedou v pátek

Dálnice D48 je oficiálně o pět kilometrů delší, i když řidiči to poznají až v pátek. Ředitelství silnic a dálnic v poledne slavnostně otevřelo úsek mezi Bělotínem a vesnicí Dub na Novojičínsku s tím, že oba jízdní pásy budou veškeré dopravě k dispozici další den. Stavba trvala dva a půl roku a podařilo se ji dokončit ještě letos, i když musel zhotovitel část dálnice předělat, protože vyšlo najevo, že výsledek neodpovídal projektu.
21. 12. 2023|

V Česku se nachází šestnáct nebezpečných skládek. Dvě jsou v Brně, město ale situaci nevidí jako vážnou

Na území České republiky je šestnáct nebezpečných skládek, informuje o tom ministerstvo životního prostředí. Dvě takové jsou v Brně, a to v Tuřanech a Černovicích. Město situaci monitoruje, tvrdí, že skládky pro obyvatele nebezpečné nejsou a jejich sanaci neplánuje. Podle odborníků ale hrozí kontaminace podzemních vod. Další skládky, které resort považuje za nebezpečné, jsou například i ve Slavičíně ve Zlínském kraji, v Bělotíně na Přerovsku nebo u Dolní Březinky na Vysočině.
21. 9. 2023|

Začala demolice nového úseku D48. Betonová vrstva není kvalitní

Stavbaři musejí na budované dálnici D48 mezi Bělotínem na Přerovsku a Šenovem u Nového Jičína zbourat loni na podzim položený betonový pás v délce 2,5 kilometru. Betonová vrstva totiž podle odborníků nemá požadovanou odolnost vůči chemickému posypu používanému v zimě, což by výrazně zkrátilo životnost vozovky. Stavební firma Colas položí novou vrstvu betonu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s ní jedná o tom, aby oprava neoddálila zprovoznění úseku. To je plánováno na konec roku. Informoval o tom mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Oprava 2,5 kilometru D48 bude stát několik milionů korun a zaplatí ji stavební firma.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 13:49|

Začala stavba nového úseku D48. Dálnice nahradí silnici s velkou nehodovostí

Začala výstavba další části dálnice D48. Z rychlostní silnice se přemění na dálnici úsek mezi Bělotínem a Dubem a následně mezi Palačovem a Novým Jičínem. Etapa by měla být hotová za tři roky. Díky přestavbě na dálnici by mělo dojít i k zabezpečení úseku, který bývá místem častých dopravních nehod. Za posledních deset let při nich zemřelo 24 lidí.
10. 6. 2021|