TÉMA

Královna Alžběta II

Alžběta II. byla nejmilovanějším a nejúspěšnějším panovníkem, řekl historik Oxfordské univerzity

Alžbětu II. britský národ miloval od okamžiku, kdy k němu poprvé promluvila jako královna. V roli panovnice na ni měli největší vliv její otec a Winston Churchill. „Tito dva muži pro ni byli ti nejdůležitější,“ popsal v rozhovoru pro Českou televizi historik a odborník na královskou rodinu Lawrence Goldman. Podle jeho vlastních vzpomínek byla ale i velmi bystrou a vtipnou dámou. Představovala tak takovou panovnici, jakou si Britové přáli.
10. 9. 2022|

Mši na počest Alžběty II. navštívila královská rodina i bývalí premiéři

V rámci oslav sedmdesáti let panování královny Alžběty II. proběhla v londýnské katedrále svatého Pavla mše díkůvzdání. Bohoslužbu navštívili přední členové královské rodiny, a to včetně prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří se před dvěma lety rozhodli opustit své povinnosti v královské rodině. Samotná panovnice se ale kvůli zdravotním potížím ze mše omluvila.
3. 6. 2022|

Británie si připomněla nedožité narozeniny prince Philipa. Královna dostala po něm pojmenovanou růži

Británie si ve čtvrtek připomínala nedožité sté narozeniny prince Philipa. Nejdéle sloužící choť britské královny v dějinách zemřel na začátku dubna. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi na něj vzpomínal jeho nejmladší syn, princ Edward. Celé interview odvysílá páteční pořad 90' ČT24.
10. 6. 2021|