TÉMA

Ivan Jonák

Discoland Sylvie se stane místem pro bydlení. Za dva roky tam vznikne 21 bytů

V Praze začala rekonstrukce Discolandu Sylvie. Místo, které v roce 1992 otevřel podnikatel Ivan Jonák, bylo symbolem devadesátých let. Scházeli se v něm celebrity i členové pražského podsvětí. Provoz skončil v roce 1994, kdy byl Jonák odsouzen za objednávku vraždy své manželky, která podnik spoluvlastnila. Developer tam během následujících dvou let postaví desítky bytů.
26. 5. 2023|

Soud potvrdil Prokopovi z Berdychova gangu deset let vězení

Vrchní soud v Praze potvrdil deset let vězení pro Jaromíra Prokopa z takzvaného Berdychova gangu. Za mřížemi si odpyká trest za účast na čtyřech loupežích. Podle rozsudku byl navíc vůdčí postavou zločinecké skupiny. Před trestním řízením se Prokop dlouhodobě skrýval ve Spojených státech, kde ho policie předloni zadržela.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 13:36|

Nebezpečí jsem cítil až se dvěma bodyguardy po boku, přiznává publicista Josef Klíma

Chodí za vrahy do věznic a přesvědčuje je, aby veřejně promluvili o svých činech. Investigativní novinář a publicista Josef Klíma to dělá už víc než třicet let, přesto není stoprocentně úspěšný. Kauz, které z nejrůznějších důvodů zveřejnit nemůže, má totiž stále víc než těch publikovaných. Neuzavřené případy ale využívá jinak – za minulého režimu o nich psal detektivky, teď mu jsou předlohou třeba ke scénářům. Který vrah byl podle něj nejchytřejší, co dělá, když chce na všechno zapomenout, nebo kdy se cítil v nebezpečí, na to vše odpověděl v nejnovějším podcastu Background ČT24.
1. 3. 2022|

S jedním z nejlepších zdrojů jsem tři roky mluvila přes prostředníka, odhaluje Slonková

Pokuta, několik trestních stíhání, odmítnutí milosti od prezidenta Václava Havla. Novinářka Sabina Slonková pro ochranu zdrojů svých informací udělá a vydrží takřka cokoli. To, co zveřejňuje, vede často k rezignacím ministrů, ale také k objednávce její vraždy, jak se stalo před dvaceti lety v kauze Karla Srby. Zná fígle politiků, policistů i úřadů, jak jí investigaci znepříjemnit, přesto si ještě nikdy v neděli neřekla, že by se jí druhý den nechtělo do práce. O tom všem Slonková mluvila v podcastu Background ČT24.
2. 2. 2022|

Mamince v Kolíně říkají paní Jonáková, přiznává herec Michal Novotný

Asi o žádné jiné postavě z nového seriálu České televize Devadesátky se nemluví tolik jako o Ivanovi Jonákovi. Rolí kontroverzní figury spojené se známým Discolandem upoutal herec Michal Novotný. Teď mu často říkají Ivane Jonáku, jeho matce v Kolíně zase paní Jonáková. O komedii, divadlu i sociálních sítích mluvil v Interview ČT24.
31. 1. 2022|

K „divokým“ devadesátým letům a jejich kriminalitě se vrací seriál hraný i dokumentární

Sondu do prostředí porevolučního organizovaného zločinu nabízí nový dokumentární seriál České televize Polosvět. Zaměřuje se i na kauzy, které ani po mnoha letech nemají jasnou tečku. V programu má místo ve čtvrtek večer na ČT2. Seriál vznikl podle námětu novináře Jaroslava Kmenty a představuje protiváhu hranému seriálu Devadesátky, jehož druhý díl odvysílá ČT1 v neděli večer.
13. 1. 2022|

Prokopa z Berdychova gangu soud nepravomocně poslal na deset let za mříže

Soud uložil Jaromíru Prokopovi deset let vězení za účast na čtyřech loupežích takzvaného Berdychova gangu. Verdikt není pravomocný a odsouzený se proti němu ihned odvolal. Ke kriminálním akcím došlo v 90. letech, Prokop se poté před trestním řízením skrýval v USA, kde ho policie dopadla loni. Jeho spolupachatelé včetně Davida Berdycha už si své tresty odpykali.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 11:39|

Podíl Prokopa na činnosti Berdychova gangu projedná znovu soud

Proces s Jaromírem Prokopem, kterého soudy už dříve označily za duchovního vůdce takzvaného Berdychova gangu, se bude opakovat. Kriminalisté ho po letech, kdy se skrýval, přivezli koncem května z USA. V úterý u Krajského soudu v Praze prohlásil, že chce nové řízení i s výslechy svých spoluobžalovaných, později odsouzených. On sám dostal v nepřítomnosti původně trest třináct a půl roku vězení.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 20:20|