TÉMA

Výkupné

Kyberútok na ŘSD provedli profesionálové, zašifrovali data, oznámil úřad pro kyberbezpečnost

Kybernetický útok na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) byl podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na profesionální úrovni. Šlo o ransomware, který zašifroval data. NÚKIB zná útočníka, z taktických důvodů jej nyní nezveřejní, informovala v pátek mluvčí NÚKIB Alena Minxová. Kybernetickému útoku čelilo ŘSD v úterý.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 14:48|

Ozbrojenci v Nigérii zajali 150 žáků. Od prosince jde o desátý hromadný únos

Na 150 žáků se pohřešuje na severu Nigérie ve státě Kaduna po útoku na internátní školu. Pravděpodobně jsou v rukách útočníků. Ti původně zajali ještě větší počet dětí, pětadvaceti z nich se ale podařilo utéct. Únos žáků není na severu Nigérie ničím neobvyklým, pachatelé zpravidla žádají o výkupné.
5. 7. 2021|

Stovky organizací v desítce zemí zasáhl kybernetický útok, hackeři podle Reuters žádají výkupné

Stovky firem i veřejných organizací nejen ve Spojených státech zasáhl o víkendu kybernetický útok. Hackeři, kteří za ním zřejmě stojí, požadují sedmdesát milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun). S odkazem na informace na blogu, který obvykle používá kybernetický gang REvil, to uvedla agentura Reuters.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 18:47|

USA získaly zpět většinu bitcoinů zaplacených útočníkům na Colonial Pipeline

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se mu podařilo získat zpět většinu výkupného v digitální měně bitcoin, které zaplatila ropná firma Colonial Pipeline hackerům po nedávném kybernetickém útoku. Ten krátkodobě vyřadil z provozu největší americký ropovod. Bitcoiny získalo zpět nové oddělení vytvořené současnou administrativou prezidenta Joea Bidena. Oddělení je zaměřeno výhradně na boj s útoky využívajícími metodu ransomware, jež v poslední době zasáhly řadu kritických odvětví po celém světě.
8. 6. 2021|