TÉMA

Gobi

Peking zasáhly písečné bouře

Hlavní čínské město Peking a několik okolních provincií zahalila mračna písku, která značně snižují viditelnost a zhoršují kvalitu vzduchu. Ve středu tak byly naměřeny hodnoty znečištění, které jsou vysoce nebezpečné pro lidské zdraví. Písečné bouře Peking zažívá během března a dubna běžně. Způsobuje je blízkost města k poušti Gobi i úbytek zalesnění v severní Číně.
22. 3. 2023|

Čína slaví, tři kosmonauti se úspěšně vrátili z nejdelší mise

Tři čínští kosmonauti se v pátek ráno bezpečně vrátili na Zemi poté, co strávili 90 dnů na čínské vesmírné stanici. Pro tuto zemi šlo o nejdelší kosmickou misi.
17. 9. 2021|

Roste Velká zelená zeď. Čína se snaží zúrodnit poušť Gobi

Čínský megaprojekt Velká zelená zeď byl zahájen v roce 1978. Půda na severu země je dlouhodobě přetížena nadměrným zemědělstvím a kácením lesů. Dohromady s erozí půdy kvůli tomu vysychá Žlutá řeka na spodním toku. V okolí Pekingu také zuří časté písečné bouře a poušť se rozšiřuje. Zelená zeď to má změnit. Číňané se vrhli do masivní výsadby stromů v oblasti okrajů pouště Gobi. V plánu je, že by měly lesy obepínat celou oblast Vnitřního Mongolska. Projekt, který by měl být dokončen v roce 2050, je ale úspěšný pouze částečně. Obrazová příloha představuje situaci v některých oblastech a „boj“ místního obyvatelstva proti rozšiřování pouště.
7. 6. 2021|