TÉMA

Cévy

Mikroplasty nalezené v cévách jsou u lidí spojené s vyšší hrozbou srdečních problémů, zjistila první studie

Vědci našli první spojení mezi mikroplasty a nějakým zdravotním rizikem u člověka. Tyto malé částečky umělé hmoty jsou přitom v moderním světě všudypřítomné.
8. 3. 2024|

Vysoký cholesterol trápí mnoho Čechů, lékaři apelují na jednoduchou prevenci

Vysoká hladina cholesterolu trápí v Česku většinu dospělé populace. Je taky hlavním důvodem vzniku nemocí spojených se srdcem. Lékaři tvrdí, že lidé stále nemají o rizicích spojených s vyšším cholesterolem dost informací. A proto se snaží, aby se to změnilo.
12. 1. 2024|

Američtí lékaři provedli první transplantaci životaschopné oční bulvy v historii

Americkým chirurgům na newyorské klinice NYU Langone Health se podařilo poprvé v historii transplantovat oční bulvu. Šestačtyřicetiletému pacientovi Aaronu Jamesovi se do „nového“ oka zrak zatím nevrátil, funkční jsou ale podle lékařů cévy i sítnice, píše agentura Reuters. Od 21hodinového zákroku nyní uběhlo šest měsíců.
10. 11. 2023|

Dívka nemohla kvůli cévní vadě správně hýbat paží, při přípravě operace výrazně pomohl 3D model

Malformace je vrozené cévní onemocnění, které může na laika působit jako obrovský podkožní nádor. Ve Fakultní nemocnici Brno teď k operacím dvou malých dětí s touto diagnózou využili 3D modely, aby byli chirurgové při práci co nejpreciznější. S 3D tiskem zdravotníkům pomáhalo Vysoké učení technické v Brně.
24. 6. 2023|

Lékaři testují novou léčbu mrtvice. Zabírá u pacientů, u nichž standardní postup selhal

Českobudějovická nemocnice vyzkoušela novou metodu léčby mozkové mrtvice. Prostřednictvím mikrochirurgického zákroku léčila pacienty, kterým standardní postupy nepomáhaly. Téměř v 60 procentech případů byli pacienti po zákroku opět soběstační. Na pilotním projektu se podílela také Fakultní nemocnice Ostrava. Zástupci obou nemocnic v úterý představili výsledky novinářům.
7. 6. 2022|

Brněnští lékaři použili u dětí s poruchou cév lék pro ženy s rakovinou prsu, výsledky se zdají být úspěšné

Lékaři z Dětské nemocnice v Brně použili u osmi dětí s vrozenou poruchou buněk cévního systému léky, které jinak slouží dospělým pacientkám s rakovinou prsu. Po několika měsících se výsledky jeví jako velmi úspěšné, řekl Jaroslav Štěrba, ředitel Fakultní nemocnice Brno, pod kterou instituce spadá. Pojišťovny zatím hradí léčbu po dohodě s nemocnicí, která usiluje o rozšíření na další pacienty.
7. 6. 2021|