TÉMA

Anna Gamanová

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Policie prověřuje možné maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Středočeští policisté se začali zabývat lednovým referendem o zákazu hazardu v Kladně. Prověřují podezření ze spáchání trestného činu maření přípravy a průběhu referenda. ČT to potvrdil okresní státní zástupce v Kladně Ondřej Němec. Hlasování, které se konalo při prezidentské volbě, prohlásil pražský krajský soud za neplatné. Odpůrci hazardu poukazovali mimo jiné na to, že Kladno zaplatilo informační kampaň proti referendu z veřejných peněz. Město pochybení odmítlo.
25. 5. 2023|

Kladeňané budou v referendu o hazardu znovu hlasovat 15. dubna

Kladeňané budou znovu hlasovat v referendu o hazardu 15. dubna, rozhodli v pondělí zastupitelé. Soud nedávno prohlásil lednové referendum za neplatné kvůli možnému ovlivnění jeho výsledku nevyváženým informováním města. Část opozice, která podnět k soudu podala, navrhovala nový termín během parlamentních voleb 2025.
20. 3. 2023|

Referendum o hazardu v Kladně bylo neplatné, rozhodl Krajský soud v Praze

Krajský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o tom, že referendum o hazardu v Kladně, které se konalo při lednových prezidentských volbách, bylo neplatné. Žalobu podala Iniciativa Kladno bez hazardu, jejíž členové jsou i kladenští opoziční zastupitelé. Na Twitteru to uvedla senátorka Adéla Šípová (Piráti), potvrdil to i mluvčí kladenské radnice Vít Heral. Referendum sice není platné, ale jeho případné opětovné vypsání soud nenařídil. Město se podle Herala sice s rozhodnutím soudu zcela neztotožňuje, ale respektuje ho.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 18:01|

Kladno bez hazardu podalo žalobu na město kvůli obstrukcím při vyhlášení referenda

Iniciativa Kladno bez hazardu podala na město žalobu kvůli obstrukcím při vyhlášení referenda. V něm by obyvatelé rozhodli, jestli v Kladně mají, nebo nemají zůstat herny a kasina. Radnice tvrdí, že petice s podpisy potřebnými pro vyhlášení referenda obsahuje chyby a že úplné zrušení hazardních her ve městě by zasáhlo do jeho rozpočtu.
8. 11. 2022|

Některá města mění postoj k hazardu. Jeho povolení má zalepit propady v příjmech

Počet měst a obcí, které na svém území zakazují provoz výherních automatů, se podle statistik ministerstva financí snížil čtyřikrát v porovnání s dobou před epidemií. Aktuálně jich je 109. I kvůli napjatým rozpočtům některé radnice od úplného zákazu technických her upouštějí. Automaty se vrátily třeba do Českého Krumlova, kladenská radnice zase zrušila už schválený zákaz, který měl začít platit letos. K městům, kde plošný zákaz automatů platí, se naopak nově přidalo Ústí nad Labem.
6. 6. 2021|