TÉMA

1. světová válka

Počet sebevražd v Česku za poslední dekádu klesal, ani první rok pandemie trend nezměnil

Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) u nás počet sebevražd mezi lety 2011 až 2020 setrvale klesal, přesto je stále nad průměrem Evropské unie. Na život si výrazně častěji sáhli muži, nejčernějším dnem v týdnu je z pohledu statistik pondělí. Vůbec největší sebevražednost je v Libereckém kraji.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 13:07|

Vzkazy v kupoli frýdecko-místeckého kostela přečkaly obě světové války. Schránky otevřeli před rekonstrukcí stavby

Ve Frýdku-Místku začala oprava kostela svatých Jana a Pavla. Při té příležitosti otevřeli dvě schránky se vzkazy předků. Obsahovaly dobové fotografie nebo denní tisk a také váček zřejmě s ostatky svatých. Nalezené materiály farnost spolu s památkáři podrobně prozkoumá. Řemeslníci teď vymění bednění krovu věže a položí novou krytinu z měděného plechu. Opravy potrvají do května.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 17:21|

Vojenský historický archiv získal dosud neznámou pozůstalost generála Silvestra Bláhy

Vojenský historický archiv v Praze získal pozůstalost generála Silvestra Bláhy, jednoho z největších vojenských myslitelů prvorepublikového Československa a tvůrce jeho vojenské doktríny. Byl i prvním československým vojenským přidělencem v západních zemích. Pozůstalost obsahuje dosud neznámé fotografie i osobní korespondenci.
5. 6. 2021|