TÉMA

Velvyslanci

Polský ministr zahraničí chce odvolat padesátku velvyslanců. Duda se staví proti

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski rozhodl o odvolání více než padesáti velvyslanců jmenovaných za předchozí vlády národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Jím vedený resort ve středu uvedl, že jde o snahu nynější proevropské vlády vylepšit práci polských zahraničních misí v náročných časech. Prezident Andrzej Duda, který je spojencem PiS, upozornil, že nelze odvolat ani povolat žádného velvyslance bez podpisu hlavy státu.
13. 3. 2024|

Vítězství Ruska nelze dopustit, řekl Pavel velvyslancům. Kreml se dle něj nesmířil se ztrátou politického vlivu nad Českem

Vítězství Ruska ve válce nelze dopustit, řekl českým velvyslancům na Pražském hradě prezident Petr Pavel. Rusko se podle něj nesmířilo ani se ztrátou politického vlivu nad Českem. Pavel také řekl, že rozšíření Evropské unie se ukazuje být geopolitickou prioritou i existenční otázkou. Schůzka s hlavou státu se koná při příležitosti každoroční porady českých velvyslanců a velvyslankyň, která začala v pondělí v Černínském paláci.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 16:55|

„Putinismus“ v Rusku se snaží rozložit západní civilizaci, řekl Lipavský na setkání velvyslanců

Pravidelnou každoroční schůzku vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí zahájili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Fiala v projevu uvedl, že ruská imperiální politika zůstává pro Česko největší bezpečnostní hrozbou. Stejně jako Lipavský nabádal i k bdělosti vůči Číně. Podle premiéra se též Česko blíží úplné energetické nezávislosti na Rusku.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:11|

Zájmem Česka je zastavit ruský imperialismus, řekl Fiala diplomatům

Vedoucí zastupitelských úřadů Česka v zahraničí se v pondělí sešli v Černínském paláci na pravidelné poradě. Tématem jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) byly zejména ekonomické a bezpečnostní otázky v souvislosti s dopady ruské invaze na Ukrajinu. Premiér velvyslance mimo jiné vyzval, aby hledali všechny i dosud přehlížené možnosti v energetice. Šéf české diplomacie v projevu poté apeloval na diplomaty, aby „vysvětlovali, proč nelze být vůči zlu v podobě války lhostejný.“
22. 8. 2022Aktualizováno22. 8. 2022, 13:27|

Ukrajinský prezident Zelenskyj odvolal velvyslance v několika zemích, včetně Slovenska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odvolal z funkce velvyslance v několika zemích, včetně ambasadora na Slovensku Jurije Mušky. Uvádějí to oficiální stránky ukrajinského prezidenta. Podle nich Zelenskyj v pátek odvolal také například velvyslance v Íránu, Libanonu, Gruzii či Portugalsku.
25. 6. 2022|

Turecko nemůže souhlasit se vstupem Finska a Švédska do NATO, zopakoval Erdogan

Jednání mezi Tureckem a zástupci Finska a Švédska ohledně členství v Severoatlantické alianci nebyla na očekávané úrovni, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara podle něj nemůže souhlasit s tím, aby do NATO vstoupily země, které podporují terorismus. V neděli o tom informovala turecká televizní stanice TRT Haber. V neděli také jednaly státy Evropské unie o ropném embargu. Před pondělním summitem ale nenašly shodu.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 20:03|

Šéf turecké diplomacie po patnácti letech navštívil Izrael, země chtějí rozšířit ekonomickou spolupráci

Ministři zahraničí Izraele a Turecka vyjádřili naději, že jejich země rozšíří ekonomickou spolupráci, píše agentura Reuters. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu je po patnácti letech prvním takto vysoce postaveným politikem na návštěvě Izraele. V úterý šéf turecké diplomacie jednal s palestinskými představiteli na okupovaném Západním břehu Jordánu.
25. 5. 2022|

EU zakáže dovoz uhlí z Ruska. Velvyslanci se shodli na dalším balíku sankcí

Zástupci zemí Evropské unie se ve čtvrtek po dvou dnech jednání shodli na pátém balíku protiruských sankcí, jehož zásadní součástí je ukončení odběru uhlí z Ruska. Evropský blok také zakáže ruským lodím využívat své přístavy a nákladním dopravcům z Ruska a Běloruska své silnice. Nové postihy se vztahují i na čtyři velké ruské banky a zákaz dovozu dalších materiálů a výrobků včetně dřeva či alkoholu.
7. 4. 2022|

Do Afghánistánu se budeme muset dřív nebo později vrátit, řekl Zeman

Nástup radikálního hnutí Taliban k moci nad Afghánistánem představuje globální riziko, protože hrozí, že se země stane centrem mezinárodního terorismu, a zopakují se tak útoky podobné těm z 11. září 2001. V projevu k českým velvyslancům to prohlásil prezident republiky Miloš Zeman, podle kterého se Západ bude muset do Afghánistánu dříve, či později vrátit.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 14:44|

Velvyslanci se radí v ústředí. Ministr apeloval na silné vztahy s USA a Izraelem, premiér připomněl potíže s Ruskem

Spojenectví se Spojenými státy a také s Izraelem by podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) měla být důležitými body zahraniční a bezpečnostní politiky České republiky, potažmo celé Evropské unie. Řekl to v projevu na úvod porady velvyslanců. Hovořil také o situaci v Afghánistánu, za práci při evakuaci ze země vyznamenal velvyslance Jiřího Balouna. S projevem před diplomaty vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO). Zdůraznil ekonomickou diplomacii a připomněl komplikované vztahy s Ruskem, které se však podle něj nepokazily vinou české strany.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 20:17|

Výroky Hamáčka o českých zpravodajcích v Rusku byly za hranou, shodli se Fischer a Kobza

Diplomatické vztahy mezi Českou republikou a Ruskem jsou i nadále kvůli vrbětické kauze na bodu mrazu. Zatímco z české strany zní požadavky na omluvu a odškodnění, Moskva chce osvětlit slova ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o působení českých zpravodajců na území federace. Jeho výroky zaskočily jak senátora Pavla Fischera (nestr.), tak poslance Jiřího Kobzu (SPD), kteří byli spolu s bývalým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) hosty Otázek Václava Moravce.
6. 6. 2021|

Běloruské aerolinky nesmí do EU a naopak, schválili velvyslanci

Velvyslanci členských zemí Evropské unie schválili zákaz vstupu běloruských aerolinií do unijního vzdušného prostoru a jejich přistávání na letištích v EU. Unijní přepravci zároveň nebudou smět využívat vzdušný prostor Běloruska. Informovala o tom s odvoláním na tři diplomatické zdroje agentura Reuters.
4. 6. 2021|