TÉMA

Restaurátorství

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Její tvorbu shrnuje retrospektivní výstava

Zemřela výtvarnice Jitka Svobodová. Bylo jí 81 let. Malířka, autorka kreseb a prostorových objektů patřila k respektovaným uměleckým osobnostem moderního a současného umění. Na československou výtvarnou scénu vstoupila v šedesátých letech. Galerie hlavního města Prahy jí v dubnu otevřela výstavu v Městské knihovně.
17. 5. 2023|

O vzácné čepele pečuje v Japonsku český mečíř. Jsou staré i tisíc let

Žádné kompromisy –⁠ to je pravidlo restaurátorů samurajských mečů, které jsou v Japonsku součástí kultury. Specialistů, kteří se věnují speciálním metodám údržby, jsou jen desítky. Mezi elitní řemeslníky se prosadil i Čech Viktor Ono.
15. 5. 2023|

Na Pražský hrad se vrátila standarta, kterou umělci v roce 2015 vyměnili za trenýrky

Na Pražský hrad se ve čtvrtek vrátila prezidentská standarta, kterou v roce 2015 skupina Ztohoven vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Standarta prošla restaurováním a vrátily se na ni symboly, které umělci odstranili a rozstříhali. Prezident Petr Pavel ji ve čtvrtek rozvinul z balkonu při své promluvě k lidem na třetím hradním nádvoří a uvedl, že bude součástí prohlídkového okruhu na Pražském hradě.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 19:18|

Národní muzeum restauruje syrské artefakty. Poškodili je bojovníci IS

Až dvě desítky poškozených vzácných historických předmětů ze Sýrie dorazilo do restaurátorských dílen Národního muzea. Část památek během války poničili teroristé z takzvaného Islámského státu. Nyní je v Česku čeká dokumentace a oprava.
11. 6. 2022|

Po rekonstrukci se otevřel kostel svaté Anny na Božím Daru. Oprava však bude pokračovat dál

Na Božím Daru na Karlovarsku v pátek po několikaleté rekonstrukci otevřeli pro veřejnost kostel svaté Anny. Objekt, který byl před opravou ve velmi špatném stavu, se podařilo rekonstruovat díky přeshraniční dotaci. Není ale dokončeno vše, a v restaurování vnitřní výzdoby tak bude město v dalších letech pokračovat, uvedl starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).
23. 7. 2021|

Rekonstrukce hradeb barokní pevnosti Josefov je ve finále

Rozsáhlá rekonstrukce severovýchodního úseku hradeb v barokní pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku je hotová přibližně z devadesáti procent. Stavbaři dokončují rekonstrukci nádvoří Bastionu IV a začínají opravovat přiléhající proluku mezi domem a hradbou. Rekonstrukce se týká zhruba desetiny opevnění kolem pevnostního města, v současnosti je to v Náchodě nejrozsáhlejší akce svého druhu.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 15:20|