TÉMA

Cestovní doklady

Lidé si na nový pas počkají až dva měsíce, bez termínu se většinou nevyhnou frontám

Vyřídit si nový cestovní pas teď může trvat až dva měsíce, pokud lidé preferují rezervaci přesného termínu a tedy rychlejší odbavení. Řada úřadů se potýká s mimořádným zájmem. Ti, kteří potřebují pas dřív, tak musí přijít bez objednání a počítat s frontami.
19. 4. 2022|

V Praze roste zájem o nové pasy. Lidé se obávají nejisté mezinárodní situace

Zájem o vyřízení nových cestovních dokladů v Praze roste. Některé městské části hlásí oproti minulému týdnu dvojnásobný zájem. České televizi to potvrdilo šest oslovených městských částí. Důvodem je podle některých z nich situace na Ukrajině. Rezervace termínů pro vyřízení žádosti o pas jsou plné až na měsíc dopředu.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 12:59|

Desítky migrantů se až na letišti dozvěděly, že do Běloruska neodcestují. Istanbul klade první překážky

Turecko coby klíčová tranzitní země tvoří na svých letištích bariéry pro omezení přílivu běženců do Běloruska. Tamní úřady v pátek nepustily na palubu pravidelných spojů do Minsku Iráčany, Syřany a Jemence a z Istanbulu tak nemohly odcestovat desítky lidí. Evropská komise se chce na obdobném postupu dohodnout i s dalšími zeměmi.
12. 11. 2021|

Brusel chystá reformu Schengenu. Nelíbilo se mu samostatné jednání států během pandemie

Evropská komise představila návrh reformy schengenského prostoru, který počítá s větší  spoluprací členských zemí uvnitř Schengenu. Brusel opakovaně kritizoval, jak během pandemie jednotlivé státy samy omezovaly pohyb na svých hranicích. Nová opatření mají zlepšit i kontrolu nad vnějšími hranicemi.
2. 6. 2021|