TÉMA

Jihovýchodní Asie

Snížit spotřebu fosilních paliv, nebo je odstavit úplně? Světoví státníci hledají v Dubaji společnou cestu

Na výstavišti v Dubaji probíhá konference OSN o změně klimatu COP28. Na dvoutýdenním jednání téměř dvou stovek zemí o dalším společném postupu proti změnám klimatu vystoupí řada světových lídrů, mezi prvními promluvil britský král Karel III. či generální tajemník OSN António Guterres, kteří varovali před dopady klimatické změny. Očekávají se také projevy německého kancléře Olafa Scholze, vůdce Saúdské Arábie Muhammada bin Salmána nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Za Česko se účastní mimo jiné premiér Petr Fiala (ODS), který promluví v sobotu.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 22:59|

Na pomoc farmářům blízko Pásma Gazy se sjíždějí lidé z celého Izraele

Na pomoc klíčovému odvětví se na jih země sjíždějí dobrovolníci z celého Izraele. Mezi izraelskými farmáři a jejich pomocníky natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
12. 11. 2023|

Každá čtvrtá potravina z dovozu nevyhověla kontrolám. Nejčastěji jde o produkty z jihovýchodní Asie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontrolovala v posledních čtyřech měsících kvalitu potravin z dovozu, přičemž každý čtvrtý odebraný vzorek potravin letos nevyhověl. Nejvíce prohřešků eviduje inspekce u potravin z jihovýchodní Asie. Naopak nejlépe si při kontrolách dlouhodobě vedou potraviny vyrobené v České republice.
18. 7. 2023|

Čínské vojenské plavidlo zkřížilo v Tchajwanském průlivu cestu americkému, v oblasti panuje napětí

Čínské vojenské plavidlo v Tchajwanském průlivu zkřížilo trasu americkému torpédoborci a nebezpečně se mu přiblížilo. Zatímco Spojené státy musí už rok a čtvrt věnovat značnou pozornost a zdroje východní Evropě, Čínská lidová republika dává častěji najevo sebevědomí i svaly v jihovýchodní Asii.
5. 6. 2023|

Lidstvo překročilo většinu limitů zaručujících obyvatelnost Země, varuje studie v Nature

Roku 2009 určila skupina vědců osm milníků, které by lidstvo nemělo ve vlastním zájmu překročit, pokud chce, aby Země zůstala obyvatelná. Patřila mezi ně mimo jiné dostupnost pitné vody, ochrana přírodních oblastí, úroveň znečištění, funkční ozonová vrstva nebo změna klimatu. Nová zpráva v Nature tvrdí, že sedm z nich už bylo na celé planetě nebo ve velkých částech Země překročeno. Výrazné překonání limitů, které jsou nutné pro udržitelnost a bezpečnost globálního ekosystému, hrozí řadou katastrofických změn.
5. 6. 2023|

380 druhů, které nikdo neznal. Vědci popsali organismy ve Velkém Mekongu

Oblast takzvaného Velkého Mekongu zahrnuje pět zemí světa. Je to místo obrovské přírodní rozmanitosti, ale současně i region, kterému hrozí velké poškození. Vědci teď oznámili výsledky dvouletého výzkumu, který prozkoumal i neznámé části.
25. 5. 2023|

Fiala mluvil s filipínským prezidentem, řešili Ukrajinu i rozpínavost Číny

Premiér Petr Fiala (ODS) se v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Podle českého ministerského předsedy bylo předmětem jednání posilování diplomatických a hospodářských vztahů obou zemí i mezinárodní politika. Filipínský prezident na společné tiskové konferenci po setkání uvedl, že s Fialou diskutovali mimo jiné o problematice Západofilipínského moře, o situaci v Tchajwanském průlivu a o válce na Ukrajině.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 17:44|

Američtí piloti už přestávali plnit rozkazy k náletům. USA opustily Vietnam před padesáti lety

Poslední americká vojska opustila Vietnam přesně před padesáti lety, Američané tam bojovali od poloviny 60. let. Podporovali Vietnamskou republiku, známou také jako Jižní Vietnam, v boji proti severní části ovládané komunisty. Ty podporoval Sovětský svaz nebo Čína. Ve Spojených státech postupně rostl odpor k zapojení do války, kvůli protestům vláda nakonec armádu stáhla. Místo slíbeného klidu zbraní ale uvolnila cestu komunistům. Konflikt definitivně skončil až o dva roky později.
29. 3. 2023|

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Plísně zabíjejí víc lidí než malárie. WHO varuje před jejich smrtícím potenciálem

Podle autorů nově zveřejněné zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) se v důsledku klimatických změn rozšiřují plísně, které mohou způsobovat významné zdravotní problémy. Také během pandemie covidu se množství plísňových nemocí výrazně zvýšilo.
26. 10. 2022|

Žraloci velrybí jsou největšími všežravci planety, zjistila studie

Vědci učinili překvapivý objev týkající se stravovacích návyků žraloků velrybích, kteří jsou známí také jako žraloci obrovští. Největším mořským parybám tak přisoudili další světový titul, informuje list The Guardian. Ukázalo se, že tito oceánští obři si běžně pochutnávají na salátu z mořských řas spolu s vydatnou porcí krilu (malých býložravých korýšů), což znamená, že oficiálně sesadili medvěda kodiaka z prvního místa v žebříčku největších všežravců světa.
26. 7. 2022|

Srí Lanka má zásoby benzinu na jeden den. Hluboká hospodářská krize ostrov paralyzovala

Hluboká hospodářská krize přivedla ostrovní stát v jihovýchodní Asii na pokraj nouze. Podle tamního premiéra zbývají zemi zásoby pohonných hmot už jen na jediný den. Během několika následujících dní by měly situaci zmírnit dvě dodávky benzinu a dvě dodávky nafty zakoupené s využitím indického úvěru. Ale zemi také chybí 14 základních druhů léků.
17. 5. 2022|

Hongkong se potýká s nízkým zájmem o očkování. Úřady hledají způsoby, jak místní motivovat

Prudký nárůst případů koronaviru zažívá jihovýchodní Asie. Mají ho na svědomí nové varianty. I země, které pandemie zasáhla méně, přijímají nová omezení a urychlují očkování. Třeba Malajsie vyhlásila totální lockdown. V Hongkongu se počty naopak blíží nule, ale zase zápasí s nezájmem o očkování. Hrozí, že miliony vakcín vyhodí.
3. 6. 2021|