TÉMA

Daňové ráje

České úřady hledají ukrytý ruský majetek. Práci jim komplikuje anonymita daňových rájů

Rok od obnoveného ruského útoku na Ukrajinu a zostření protiruských sankcí tuzemští analytici pokračují v hledání majetku s vazbou na sankcionované osoby. Jak ale přiznává Finanční analytický úřad, problém při uplatňování sankcí představuje struktura firem směřující k anonymním společnostem v daňových rájích.
22. 2. 2023|

Cizinci z neunijních zemí už neskryjí evropský majetek v daňových rájích, navrhuje europarlament

Evropské instituce se snaží zefektivnit postih osob spojených s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina. Evropský parlament navrhuje, aby se cizinci z neunijních zemí, kteří chtějí na území EU pořídit nemovitost, nesměli schovávat za firmy s anonymními vlastníky – právě krytí daňovými ráji totiž pro své evropské investice využívají ruští oligarchové.
29. 3. 2022|

Babišův nákup nemovitostí byl naprosto legální, tvrdí Havlíček. Podle Kupky budí obchody pochybnosti

Firma z daňového ráje, společnosti s nastrčenými řediteli –⁠ tak komplikovaně před lety nakupoval premiér Andrej Babiš (ANO) nemovitosti na francouzské riviéře. Dnes tvrdí, že postup byl legální a doporučila mu ho realitní kancelář. Podle některých odborníků ale způsob nákupu nese znaky praní peněz. Zjištění mezinárodního týmu více než šesti set novinářů v Událostech, komentářích rozebírali vicepremiér a zároveň ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a místopředseda ODS Martin Kupka.
5. 10. 2021|

Unie se dohodla na daňových pravidlech pro velké firmy. Podle kritiků jsou slabá

Státy Evropské unie se v úterý večer dohodly s Evropským parlamentem (EP) na nových pravidlech, která mají pomoci v boji proti daňovým únikům velkých firem. Společnosti podnikající ve více státech budou muset zveřejňovat údaje o zaplacených daních ve všech jednotlivých zemích. Nevládní organizace jako Transparency International směrnici kritizovaly jako neúčinnou, neboť se nevztahuje na většinu zemí světa.
2. 6. 2021|