TÉMA

Cosa Nostra

Zemřel Messina Denaro, vězněný šéf italské mafie Cosa Nostra

V Italské nemocnici zemřel vězněný mafiánský boss Matteo Messina Denaro, informovala agentura ANSA. Jednašedesátiletý šéf sicilské mafie Cosa Nostra trpěl rakovinou.
25. 9. 2023|

Italský mafiánský boss Matteo Messina Denaro je v kómatu, uvedla italská agentura ANSA

Italský mafiánský boss Matteo Messina Denaro je v kómatu, uvedla agentura ANSA. Jedenašedesátiletý Messina Denaro je šéfem sicilské mafie Cosa Nostra a třicet let se mu dařilo unikat před spravedlností. Nakonec byl dopaden letos v lednu.
23. 9. 2023|

Italská policie po třiceti letech hledání zatkla šéfa italské mafie Cosa Nostra

Italská policie zatkla nejhledanějšího zločince v zemi Mattea Messinu Denara, šéfa sicilské mafie Cosa Nostra. Před justicí se skrýval 30 let. Messina Denaro byl v nepřítomnosti odsouzen k doživotí za podíl na atentátu na soudce Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina. Zatčení šéfa mafie Cosa Nostra označují italští politici za velkou výhru státu nad mafií. Premiérka Giorgia Meloniová navrhla vyhlásit 16. leden dnem památky těch, kteří obětovali život boji proti mafii.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 22:04|

Kokain za 25 miliard objevili celníci v italském přístavu mezi nákladem banánů a arašídů z Jižní Ameriky

Celníci v jihoitalské Kalábrii zajistili mimo jiné mezi nákladem banánů, oříšků a pepře z Jižní Ameriky více než tři tuny čistého kokainu. S odvoláním na místní úřady o tom informuje agentura ANSA. Podle ní by se toto množství dalo na černém trhu prodat asi za miliardu eur (zhruba 25 miliard korun).
31. 12. 2021|

V obřím procesu s kalábrijskou mafií dostalo tresty vězení sedmdesát lidí

Soud v italské Kalábrii vynesl verdikt nad 91 členy italské mafie 'Ndrangheta nebo lidmi s ní spojenými –⁠ přičemž sedmdesát jich odsoudil. Někteří z nejnebezpečnějších členů uskupení dostali dvacet let vězení, jak žádala prokuratura. Odsouzeni byli mimo jiné za spojení s mafií, pokus o vraždu, obchod s drogami, praní špinavých peněz, vydírání a nelegální držení zbraní. Je to největší proces s italskou mafií od 80. let minulého století. S dalšími 355 obžalovanými soud pokračuje a očekává se, že potrvá dva roky.
7. 11. 2021|

Mafiánský boss Brusca vyšel z vězení, italská veřejnost je rozhořčená

Z italského vězení byl po 25 letech propuštěn jeden z prominentních bossů sicilské mafie Cosa Nostra Giovanni Brusca, který byl odsouzen mimo jiné za vraždu soudce Giovanniho Falconeho a další desítky deliktů včetně vražd, únosů a vydírání. Fakt, že se 64letý Brusca dostal na svobodu, vzbudil obrovské rozhořčení mezi politiky i mezi příbuznými jeho obětí. Šéf sociálních demokratů a expremiér Enrico Letta řekl, že zpráva o propuštění Bruscy na něj zapůsobila „jako rána pěstí do břicha, která mu vyrazila dech“.
1. 6. 2021|

Vylákal z lidí miliardy. Zemřel strůjce nejvyšší pyramidy Bernie Madoff

V americké věznici zemřel v 82 letech finančník Bernie Madoff, uvedla agentura AP. Za mřížemi si Madoff odpykával trest za největší finanční podvod v historii USA; klienti jeho schématu přišli podle soudu až o 65 miliard dolarů (asi 1,3 bilionu korun).
14. 4. 2021|
Italská mafie

Italské mafie, o kterých se nemluví

Čtyři jsou běžně známé. Cosa Nostra, 'Ndrangheta, Camorra a Sacra Corona Unita ale nejsou jedinými mafiemi, které na území Apeninského poloostrova operují. Samy daly vzniknout množství menších zločineckých organizací, které se pohybují na hraně italského zákona.
7. 8. 2017|

Cosa Nostra: spravedlnost po sicilsku

Bál se o svůj život a důsledně dbal na bezpečnost. V sobotu 23. května 1992, v 17:59 vybuchla u Palerma nastražená nálož. Výbuch roztrhal desítky metrů silnice a vytvořil osmimetrový kráter. Tři Fiaty Croma byly explozí těžce poškozeny. Pasažéři hnědého auta, policisté, byli na místě mrtví. Pasažéři bílého auta byli výbuchem těžce zraněni. Soudce Giovanni Falcone zemřel dvě hodiny po převozu do nemocnice. Právě jeho smrt začala vlnu odporu proti mafii.
3. 8. 2017|